Σόιμπλε: Το πρόγραμμα θα εκτελείται από την τρόικα, που δεν θα τη λέμε πλέον τρόικα | Mikrometoxos.gr

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα θα εκτελείται από την τρόικα, που δεν θα τη λέμε πλέον τρόικα

11.02.2015 21:25
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εάν η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς περιμένουμε να δούμε τι νέες προτάσεις έχει, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Tο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την Τρόικα, την οποία προφανώς δε μπορούμε να την λέμε Τρόικα πια», σημείωσε ο Σόιμπλε.

«Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά «αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δε θα υπάρξει πρόγραμμα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, είχε επισημάνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό αίτημα για το πρόγραμμα-γέφυρα είναι πιθανό να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προλάβουν να εγκρίνουν την παράταση τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης πριν από το τέλος του μήνα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργείου Οικονομικών, η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι ο χρόνος τελειώνει ενώ πρόσθεσε ότι ονομασίες όπως τρόικα και μνημόνιο θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα έστω και αν αλλάξουν οι ετικέτες τους. «Στηριζόμαστε στην αρχή ότι για να πάρεις πρέπει να δώσεις και ότι αν πάρεις θα υπάρχει έλεγχος. Κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να μπει σε ένα πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο τρέφει σεβασμό στον ελληνικό λαό και στη θέληση της κυβέρνησης να κάνει καινούργια πράγματα, αλλά υπογράμμισε ότι όποια απόφαση και αν παρθεί, πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε ότι θα ήταν λογικό να ζητήσει παράταση η Ελλάδα, αλλά με την προοπτική ότι θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, δήλωνε ότι θα χρειαστούν πάνω από 24 ώρες για να αξιολογηθούν από την τρόικα οι όποιες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση αύριο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017