Σχήμα με ανοίγματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αρκετές εκπλήξεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σχήμα με ανοίγματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αρκετές εκπλήξεις

28.01.2015 10:38
ΣΤΕΛΕΧΗ

Kυβέρνηση με αριστερό DNA

Σχήμα με σαφές αριστερό «πρόσημο», ανοίγματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αρκετές εκπλήξεις επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Η κυβέρνηση αποτελείται από τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, που θα έχει την ευθύνη συντονισμού των οικονομικών υπουργείων, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές και 6 υφυπουργούς.

Κυβέρνηση με «αριστερό DNA» αλλά και με πολλές εκπλήξεις και «ανοίγματα» σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι το στίγμα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η δομή της κυβέρνησης αποτυπώνει αριστερό πρόσημο, αλλά ταυτόχρονα και διεύρυνση σε πρόσωπα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές και 6 υφυπουργούς. Το νέο σχήμα είναι «καινούργιο», ωστόσο με τη δημιουργία τεσσάρων «υπερυπουργείων» προκύπτουν ερωτήματα, καθώς άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός, καθώς χρόνος δεν υπάρχει, ούτε δοκιμαστική περίοδος.

Ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος θα έχει την ευθύνη κρίσιμων παραγωγικών υπουργείων αλλά και κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των οικονομικών υπουργείων της κυβέρνησης και θα προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Το τελευταίο 24ωρο ο Αλέξης Τσίπρας «έσβηνε και έγραφε» ονόματα, με στόχο να περιορίσει των αριθμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και πρόκειται για ένα από τα πλέον ολιγομελή σχήματα της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελείται από 40 μέλη, συν τον πρωθυπουργό, με 34 άνδρες και 6 γυναίκες. Ωστόσο το νέο στοιχείο είναι τα «ανοίγματα» του πρωθυπουργού σε τεχνοκράτες και πρόσωπα προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Οπως η συμμετοχή του νυν προέδρου του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζη, ως αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία δύο χρόνια είχε αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές επιλογές του κινήματος.

Εκπληξη αποτελεί η επιλογή του οικονομολόγου Δ. Μάρδα ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, του τεχνοκράτη Κώστα Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας αλλά και του πανεπιστημιακού Νίκου Παρασκευόπουλου και του προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση.

Η εκλογική συμφωνία με τους Οικολόγους Πράσινους αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Γ. Τσιρώνη. Ο υπ. Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Α. Φλαμπουράρης -υφυπουργός του ο Τ. Κουίκ-, θα εποπτεύει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Ο Ν. Παππάς θα εποπτεύει τη Γεν. Γραμματεία του πρωθυπουργού και τη Γεν. Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

Το «γράψε-σβήσε» του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε και… καραμπόλες, καθώς ο φερόμενος ως υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, τελικά ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας. Εκπληξη αποτελεί η υπουργοποίηση του ευρωβουλευτή Γ. Κατρούγκαλου, καθώς τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μία από τις «καραμπόλες» είναι και η τοποθέτηση της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη ως αναπληρώτριας υπουργού στο Οικονομικών, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή φερόταν ότι θα συμμετάσχει στο υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα διαψεύστηκαν και τα σενάρια που ήθελαν τον βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει κεντρική θέση στο υπ. Οικονομικών, καθώς ορίστηκε αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών.

Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος και με δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχει στην εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος.

Η συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτυπώθηκε με τον Πάνο Καμμένο ως υπουργό Αμυνας, καθώς και με τη συμμετοχή της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, του Τ. Κουίκ, της Ελενας Κουντουρά και του Π. Σγουρίδη στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως, σύμφωνα με κύκλους των ΑΝΕΛ, για τη θέση του κ. Σγουρίδη το κόμμα προωθούσε τον βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλο, πρόταση η οποία «κόπηκε» από το Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά την εσωκομματική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν ακόμη στελέχη της «Πλατφόρμας», όπως ο Ν. Χουντής, ο Δ. Στρατούλης και ο Κ. Ησυχος.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017