Σφοδρή κριτική στη Γερμανία, με αφορμή τα υψηλά εμπορικά της πλεονάσματα, εξαπολύει με άρθρο – παρέμβασή του ο πρώην διοικητής της Fed, Ben Bernanke

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σφοδρή κριτική στη Γερμανία, με αφορμή τα υψηλά εμπορικά της πλεονάσματα, εξαπολύει με άρθρο – παρέμβασή του ο πρώην διοικητής της Fed, Ben Bernanke.


“Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα συνιστά πρόβλημα”, διαμηνύει ο πρώην ισχυρός άντρας της Fed, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα θέμα που είχε αποτελέσει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών πριν από μερικούς μήνες.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Όπως υποστηρίζει ο πρώην διοικητής της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα αποτελεί σαφή ένδειξη των μεγάλων ανισορροπιών που συνεχίζουν να σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Το 2014, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σχεδόν στο 7% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η τάση του παραμένει ανοδική ήδη από το 2000.
Η αποδυνάμωση του ευρώ αποτελεί ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα για την γερμανική οικονομία. 

Σε έναν κόσμο όμως ήπιας ανάπτυξης και χαμηλής ζήτησης, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα είναι πρόβλημα, επαναλαμβάνει ο Ben Bernanke, αναφερόμενος στην ύφεση και την ανεργία που μαστίζει άλλα κράτη της Ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας.

Οι διαρκείς ανισορροπίες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι υγιείς, προειδοποιεί ο πρώην διοικητής της Fed. 

 

* ,