Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στο Χ.Α. | Mikrometoxos.gr

Συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στο Χ.Α.

13.03.2015 17:26

Του Μάνου Χατζηδάκη

ΣΗΜΕΡΑ: 770,14  στο -3,01%

Εβδοµάδα: -9,42%

Έτος:  -6,78%

Min (W): 845,39

Max (W): 770,14

Min 2015: 711,12 (28 Ιαν.)

Max 2015: 945,81 (25 Φεβ.)

Σε δύσκολο δρόμο συνεχίζει να βαδίζει η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές παρά την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ μελών της κυβέρνησης και ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν συνεχής και κλιμακούμενη αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας της έκβασης των συνομιλιών και ακολούθως την πίεση στις τιμές των μετοχών αλλά και την διολίσθηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

 

Παρά την συρρίκνωση των συναλλακτικών τζίρων η δυναμική της πτώσης όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε αλλά επιταχύνθηκε βυθίζοντας το σύνολο των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων κάτω από τα 45 δις ευρώ οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις εταιριών τις τρέχουσες τιμές σε νέα (ή κοντά σε) ιστορικά χαμηλά(Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια).

 

Η εικόνα αυτή αντανακλά πλήρως την ψυχολογία της αγοράς καθώς η αυτονόμηση του δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Χρηματιστήρια δείχνει ότι οι εμπλεκόμενοι ωθούνται σχεδόν αποκλειστικά από εγχώριους καταλύτες παρά τις όποιες υπερβολές ή στρεβλώσεις παρατηρούνται.

 

Το φαινόμενο δεν είναι ωστόσο μοναδικό, ούτε και ιδιαίτερα μακρινό καθώς ανάλογες στρεβλώσεις είχαν παρατηρηθεί το 2012, με την διαφορά τότε της μαζικότερης συμμετοχής τίτλων στις κινήσεις οπισθοχώρησης της ελληνικής αγοράς. Για άλλη μια φορά η εστίαση γίνεται στο γενικό περιβάλλον απομονώνοντας εσωτερική αξία, επιδόσεις μερίσματα και κέρδη εκτιμώντας μόνο ρίσκο και επιμέρους κινδύνους.

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να αντέξει στα επίπεδα των 820 μονάδων αδυνατώντας να απορροφήσει την προσφορά και μετά από μια σύντομη αντίδραση έλυσε τον σχηματισμό καθοδικά διασπώντας σχετικά εύκολα και τις 800 μονάδες που ήταν το επόμενη σημείο στήριξης. Η ευκολία με την οποία οι αγοραστές χάνουν τις μάχες σε κάθε επίπεδο και τα ημερήσια κλεισίματα στο χαμηλό ημέρας δίνουν απαισιόδοξα μηνύματα για την συνέχεια.

 

Η διαγραμματική εικόνα δείχνει ότι η επαναπροσέγγιση των 711 μονάδων είναι πλέον πολύ πιθανή καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες. Η προοπτική αυτή είναι εντελώς ανάποδη με την εκτίμηση μας για ανοδική αγορά η οποία φαίνεται ότι εκτονώθηκε πλήρως στις 945 μονάδες.

 

Η αδυναμία το Γενικού Δείκτη σε κομβικά σημεία της τάσης, οι αναιμικές αντιδράσεις μετά από έντονες πτωτικές κινήσεις, τα πτωτικά χάσματα σε επιμέρους μετοχές και η επανεργοποίηση σημάτων πώλησης από όλους τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πριν ο Γενικός Δείκτης δοκιμάσει τις ζώνες των πτωτικών υπερβολών.

 

Αρκετά οικονομικά γεγονότα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα με κεντρικό πολιτικοοικονομικό γεγονός τηνσύνοδο κορυφής των αρχηγών των Ευρωπαικών κρατών  την ερχόμενη Πέμπτη. Νωρίτερα την Τετάρτη 18/3 θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας η τρίτη που είναι προγραμματισμένη για αυτό τον μήνα.

 

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της προθεσμίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου πληθαίνουν οι ανακοινώσεις των εισηγμένων ξεκινώντας την Δευτέρα στις 16 Μαρτίου με τα αποτελέσματα χρήσης των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο μέρισμα ή/και  στην επιστροφή κεφαλαίου που πιθανόν θα προταθεί σε προσεχή έκτακτη Γενική συνέλευση.

 

Την ίδια ημέρα το απόγευμα αναμένεται η δημοσίευση του δ’ τρίμηνου της Motor oil, ενώ την αμέσως επόμενη θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ξεκίνημα της χρονιάς.. Την προσεχή Τετάρτη 18/3 ανακοινώνει πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο όμιλος Μυτιληναίου με αποτελέσματα που θα κινηθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην τελική γραμμή και θα συνοδευτούν από μέρισμα ενώ υψηλό μέρισμα αναμένεται και από την ΜΕΤΚΑ.

 

Στο τέλος της ίδιας ημέρας ανακοινώνει ο Σαράντης ένα καλό τρίμηνο με ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία με πολλές εξαγωγές/διεθνείς πωλήσεις (60% στο σύνολο). Την Πέμπτη 19/3 ανακοινώνουν Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς με την εστίαση να επικεντρώνεται σε επισφάλειες και καταθέσεις.

 

Την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια δεικτών και μετοχών για το Μάρτιο (triple witching) ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx -600 με το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς να επικεντρώνεται στις διαγραφές των μετοχών από το δείκτη της Eurobank και της Τράπεζα Πειραιώς.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017