Χ.Α: Ταμείο 6,42 δισ. σε 2 συνεδριάσεις – Συνεχίστηκε το “ράλι ανακούφισης”

Θανάσης Σταυρόπουλος
[email protected]

Συνεχίστηκε το “ράλι ανακούφισης” στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν όλο και περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, εστιάζοντας στα νέα μέτρα που εμπεριέχει η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί για την “επόμενη μέρα” της Ελληνικής Οικονομίας.

Στην παρούσα φάση, αυτό στο οποίο φαίνεται να εστιάζει την προσοχή της η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είναι το“καλοδεχούμενο, θετικό βήμα” στις συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και το επόμενο έκτακτο Εurogroup της Τετάρτης (20.00 ώρα Ελλάδος), όπου και αναμένεται να αποφανθούν τα τεχνικά κλιμάκια για το αν υπάρχει “συμφωνία επί της αρχής”, κάτι που θα μετρήσει σημαντικά για την τακτική Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, “εκεί που ήμασταν για την καταστροφή, τώρα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις συμφωνίας και μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την μη συμφωνία”. Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, αυτό είναι που “εξαργυρώνει” στο ταμπλό η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έχοντας σαν επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο και των πλέον αρνητικών σεναρίων.

Σημαντικό “καύσιμο” στην ψυχολογία των αγοραστών, δίνει η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση (με εντατικότερους ρυθμούς) των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (9,98%), 5ετες (11,08%) και 3ετες (19,8%), αλλά και η θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η “καταπράσινη” εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25, η μικρή διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό”, ο ικανοποιητικός τζίρος (έστω και αυτός κατέβασε στροφές, καθώς το πρώτο 10λεπτο πήγαινε εκατομμύριο και λεπτό) και το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. στο υψηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 33,35%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει να επιδείξει “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 16,32%.
Επίσης κατά τις δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 6,42 δισ ευρώ και αυτοί είναι λόγοι που θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν, πρώτοι, σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως μόλις “κοπάσει ο ενθουσιασμός” από τις τελευταίες εξελίξεις και με την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας (αν αυτή υπάρξει) η Αγορά θα προχωρήσει σε “δεύτερη ανάγνωση” των μέτρων 7,9 δισ ευρώ (εταιρικός φόρος, αντίκτυπος του ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά, τόσο στην εγχώρια Οικονομία, όσο και στις Επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη και αυτό θα “τιμολογηθεί” στις αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν “πάει ούτε ένα βήμα μπροστά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων”, ενώ αντίθετα η νέα φορολογική καταιγίδα θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει από την εγχώρια Οικονομία, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα. Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα ξένου αναλυτή, “πως μπορείς να έχεις προσδοκίες για μείωση της ανεργίας, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα σε μία τέτοια υφεσιακή φάση της Οικονομίας”;

Με αυτά τα δεδομένα, η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών εκτιμά ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα δώσει “απνευστί” κίνηση υψηλότερα των 820 – 858 μονάδων και μετά το αρχικό “relief rally” θα ακολουθήσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, από τους ενεργούς παίκτες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, επόμενο σημαντικό επίπεδο, για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 802 μονάδες, καθώς στο επίπεδο αυτό αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση από καθοδική σε ανοδική.

Από τον Τραπεζικό κλάδο και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, από χθες, ο τίτλος της Εθνικής έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Η ανοδική διάσπαση των 1,16 ευρώ, αν αυτή επιβεβαιωθεί με δύο κλεισίματα, θα αναγκάσει κάποιους να βγουν αγοραστές με επόμενο στόχο τα 1,30 και ενδιάμεσο τα 1,21 ευρώ.

———————

Στο ταμπλό,  δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 6,40% στις 240,63 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,34% στις 918 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 10,39% στις 659,77 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισαν οι μετοχές της Alpha Bank(+19,61%), της Folli Follie(+16,28%), της Jumbo(+14,47%), της Εθνικής (+13,21%), της Viohalco(+8,98%), του ΟΠΑΠ(+7,86%), της Aegean Airlines(+7,69%), της Πειραιώς (+7,59%), της ΔΕΗ (+6,62%), του ΟΤΕ (+6,32%) και της ΕΧΑΕ(+6,14%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (+16,15%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-1,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 88 κινήθηκαν ανοδικά, 27 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη…

 

* ,