Case study η σημερινή συνεδρίαση | Mikrometoxos.gr

Case study η σημερινή συνεδρίαση

19.02.2015 22:08
Συνεδρίαση μοναδικών χαρακτηριστικών, “case study” κατά την αγγλοσαξωνική ορολογία, ήταν η σημερινή, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Χωρίς υπερβολή, ο μεγάλος Costolani θα την χρησιμοποιούσε για σεμιναριακή διδασκαλία, καθώς το δίπτυχο ρευστότητα-ψυχολογία κυμάνθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ, διαμορφώνοντας ενδοσυνεδριακά τις ακραίες επιδόσεις ενός χρηματιστηριακού κύκλου σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ η διαδικασία ολοκλήρωσής του απαιτεί συνήθως πολύ περισσότερο χρόνο.
Έτσι, στις 14.11 η θετική ψυχολογία οδήγησε τους επενδυτές στη μεγιστοποίηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με την τιμή του Γενικού Δείκτη να απεικονίζει την κορύφωση της χρηματιστηριακής ευφορίας. Ωστόσο, 14 λεπτά αργότερα, στις 14.25 η ψυχολογία είχε μεταστραφεί και οι μαζικές πωλήσεις σηματοδοτούσαν την απόσυρση της ρευστότητας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει την χαμηλότερη επίδοση της ημέρας και την κορύφωση του χρηματιστηριακού πανικού.
Η δραματικά μεγάλη αυτή ενδοσυνεδριακή διακύμανση αναμφισβήτητα προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις “έκκρισης αδρεναλίνης” για τους συμμετέχοντες σε αυτή, καθώς ανέδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο τη “φυσιογνωμία” της Αγοράς μας.
Μια Αγορά όπου συμμετέχουν επενδυτές με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα προσβλέποντας σε κέρδη, για την καταγραφή των οποίων ωστόσο οφείλεις να έχεις την τύχη του… Γκαστόνε, ή την εσωτερική πληροφόρηση που δεν επιτρέπει ούτε ο ίδιος ο πανίσχυρος Σόιμπλε για τον εαυτό του.
Ασφαλώς δε το program trading των εξ αποστάσεως μελών (των remote members που βρίσκονται στο Λονδίνο) λειτούργησε καταλυτικά για την ακαριαία μεταστροφή σε χρόνο ρεκόρ που ζήσαμε.
Κατά τα λοιπά, αύριο διεξάγεται το 3ο συνεχόμενο Eurogroup μέσα στις τελευταίες 9 ημέρες. Η Ελλάδα ζητεί μια Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης, δηλαδή μια ειδική χρηματοδότηση διάρκειας 6 μηνών μέχρις ότου συνάψει την νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν θετικά το Ελληνικό αίτημα γεγονός που συντήρησε τη χρηματιστηριακή αισιοδοξία.
Το Βερολίνο όμως, πάλι, την απέρριψε διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την ενδοσυνεδριακή βίαιη χρηματιστηριακή οπισθοδρόμηση που προαναφέρθηκε.
Ίσως οι δηλώσεις αποσκοπούν σε “εγχώρια κατανάλωση” καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υποχωρήσει, μέχρι τελικά να το κάνει.
Ίσως το σενάριο της “Ιφιγενοποίησης” της Ελλάδος, δηλαδή του εξαναγκασμού της σε έξοδο από την Ευρωζώνη, να είναι η εξήγηση με μια τευτονικών (ή προτεσταντικών αν προτιμάτε) επίδειξη της Γερμανικής οικονομικής δύναμης.
“Πάντως, ακόμη και λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του, η πιθανότητα του τελικού συμβιβασμού και της διαμόρφωσης μιας συμφωνίας είναι το επικρατέστερο σενάριο, αφού ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το ‘Grexit’ δεν θα έχει συνέχεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτο τραυματισμό για την Ευρωζώνη αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη στη συνέχεια” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017