Συμμαχία τρόμου από το ISIS και την Μπόκο Χαράμ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Συμμαχία τρόμου από το ISIS και την Μπόκο Χαράμ

14.03.2015 15:17
ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Οι ενδείξεις συνεργασίας μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και της Μπόκο Χαράμ πύκνωναν το τελευταίο διάστημα, μέχρι που ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση του εφιαλτικού αυτού σεναρίου.

Ιρακινοί μαχητές στα περίχωρα του Τικρίτ δίπλα σε φλεγόμενο στρατιωτικό όχημα από επίθεση που εξαπέλυσε βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους. Η συμμαχία του ISIS με την Μπόκο Χαράμ επεκτείνει τώρα την επικράτεια του χαλιφάτου σε νέα, αφρικανικά εδάφη

«Σας ανακοινώνουμε την επέκταση του χαλιφάτου στη Δυτική Αφρική, καθώς ο χαλίφης αποδέχτηκε τη δήλωση πίστης των αδελφών μας της σουνιτικής οργάνωσης», ανακοίνωσε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι.

Μάλιστα στο μήνυμα, το οποίο έχει διάρκεια 28 λεπτών, ο Αντνάνι καλεί τους μουσουλμάνους να «πάνε στη Δυτική Αφρική για να ενωθούν με τους εκεί αδελφούς μαχητές» και αναφέρει ότι «αυτή είναι μια πόρτα που άνοιξε ο Αλλάχ».

Η Μπόκο Χαράμ, που έχει σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Νιγηρία, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, είχε αρχίσει τις σφαγές αμάχων ακόμη και σε γειτονικά κράτη, όπως το Καμερούν, το Τσαντ και ο Νίγηρας, επεκτείνοντας το πεδίο δράσης της. Επειτα από μια από αυτές τις επιθέσεις, ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ είχε προϊδεάσει για τη συμφωνία μεταξύ των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων, δηλώνοντας πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

«Ανακοινώνουμε την αφοσίωσή μας στον Χαλίφη των Μουσουλμάνων… θα ακούμε και θα υπακούμε σε καιρούς δυσκολιών και ευμάρειας, σε κακουχίες και άνεση, θα υπομείνουμε διακρίσεις σε βάρος μας, και δεν θα αμφισβητούμε την εξουσία του παρά μόνο όταν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον Θεό», ανέφερε το μήνυμα του αρχηγού της οργάνωσης.

Νιγηρία
Οι Αρχές της Νιγηρίας έφεραν στη χώρα εκατοντάδες μισθοφόρους από τη Νότια Αφρική και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης, κάτι που επιβεβαίωσαν φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter.

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους τζιχαντιστές και ταυτόχρονα να προκαλέσει φόβο στα διεθνή ακροατήρια, ο Αντνάνι στην ομιλία του προειδοποίησε για νέες επιθέσεις σε δυτικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, του Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο και του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις των Δυτικών στο Ιράκ.

Ακόμη δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Θεού» θέλει να καταλάβει το Παρίσι, τη Ρώμη και την Ισπανία, «αφού θα έχουμε ήδη κάνει τη ζωή σας μαύρη και σκοτεινή». Στο μεταξύ, οι ισπανικές Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις οκτώ ατόμων που εμπλέκονται σε δίκτυα τζιχαντιστών.

Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής ξεκίνησε, χθες το πρωί, και έγινε σε συνεργασία με την αστυνομία της Καταλονίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι συλληφθέντες στρατολογούσαν νέους με σκοπό να τους στείλουν στη Συρία και στο Ιράκ και να ενταχθούν στους τζιχαντιστές τους Ισλαμικού Κράτους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων μελών του δικτύου συνεχίζονται στη Βαρκελώνη, τη Χιρόνα και την Αβίλα.

ΙΡΑΚ
Στο Τικρίτ η μητέρα των μαχών

Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους έσπευσε να διαψεύσει τις επιτυχίες που αναφέρουν οι ιρακινές δυνάμεις στο Τικρίτ, σχολιάζοντας ότι έχουν καταλάβει «μόνο μερικά χωριά». Χθες, πάντως, η επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, σημείωσε καθυστερήσεις εν αναμονή ενισχύσεων. Η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει ολόκληρα κτίρια και έχουν ακροβολίσει σε διάφορα σημεία ελεύθερους σκοπευτές για να καθυστερήσουν την προέλαση των ιρακινών στρατιωτών.

Οι μαχητές του ISIS είχαν καταλάβει το Τικρίτ τον περασμένο Ιούνιο σε μια σαρωτική επίθεση, η οποία σταμάτησε λίγο πριν οι τζιχαντιστές καταφέρουν να εισβάλουν στη Βαγδάτη. Η νίκη στο Τικρίτ είναι ζωτικής σημασίας για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, καθώς θα αποτελέσει το απαραίτητο εφαλτήριο για την επόμενη φάση, δηλαδή την ανακατάληψη της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Μοσούλη
Η επίθεση στη Μοσούλη θεωρείται ακόμη πιο σύνθετο εγχείρημα, καθώς η πόλη είναι μεγαλύτερη και υπάρχει μεγάλος αριθμός πληθυσμού που έχει παραμείνει εκεί. Στο μεταξύ, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται «γκρίνια» για την εμπλοκή του Ιράν στην ανακατάληψη του Τικρίτ.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την ανησυχία της διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι η μάχη του Τικρίτ δείχνει πως το Ιράν «καταλαμβάνει» το Ιράκ. Αυτό που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενόχληση είναι η παρουσία στο πεδίο της μάχης του Κάσεμ Σολεϊμανί, ο οποίος είναι ο διοικητής της Επαναστατικής Φρουράς και συντονίζει τους σιίτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017