Συμβούλιο αρχηγών ζητεί ο Με'ι'μαράκης-Νέα έκκληση Λαφαζάνη στον Παυλόπουλο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Συμβούλιο αρχηγών ζητεί ο Με’ι’μαράκης-Νέα έκκληση Λαφαζάνη στον Παυλόπουλο

25.08.2015 22:16
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΤΔ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Συμβούλιο αρχηγών ζητεί ο Με’ι’μαράκης-Νέα έκκληση Λαφαζάνη στον Παυλόπουλο

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ.Λαφαζάνης με τη σειρά του επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ορίσει τις εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

«Στο πλαίσιο του Συντάγματος και της διερευνητικής εντολής την οποία έχει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντηθήκαμε πριν από λίγο. Είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση. Είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μας χωρίζει άβυσσος, θα έλεγα, για τις διαφορές μας. Παρόλα αυτά, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. μετά το πέρας της συνάντησης με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

«Και γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ αδιανόητο και απαράδεκτο, ένας αρχηγός κόμματος, που σήμερα είναι και πρωθυπουργός, να μη θέλει να έρθει σε συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, όχι μόνο για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να συζητήσουμε, ώστε να δούμε πως μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό ακόμα και μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

«Ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα μια διαρροή, επίσημη όμως, ότι δε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών, θέλω να εκφράσω και δημόσια τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αν τελικά δε βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση», τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης.

«Ως εκ τούτου, θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν. Και εφόσον δεν έρθουν, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί είναι- κατά τη γνώμη μου- πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές», κατέληξε.

Αύριο ο κ.Μεϊμαράκης θα έχει συνάντηση στις 5 το απόγευμα με πολιτευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθύνθηκε εκ νέου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στις εκλογές – εξπρές και θεωρώντας «απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο» να ορίσει τη διαδικασία νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση», ανέφερε ο κ.Λαφαζάνης.

Είπε επίσης ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

Αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι οι διαφορές των κομμάτων τους είναι αγεφύρωτες, ωστόσο έπρεπε να συναντηθεί μαζί του για να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προθεσμιών, αφού όλα θα λήξουν την Πέμπτη, όταν και ο κ. Λαφαζάνης επιστρέψει την εντολή στον κ. Παυλόπουλο.

Σήμερα, τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνεντεύξεις τους, εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτες για ποιο λόγο πηγαίνει σε εκλογές, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες.

«Δείχνει» την 20ή Σεπτεμβρίου ο Παυλόπουλος
Εν τω μεταξύ η 20η Σεπτεμβρίου φαίνεται πως θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Προκόπη Παυλόπουλο να προσανατολίζεται στο να μην συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την εξάντληση της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επισημαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θεωρείται απαραίτητο, με δεδομένη την άρνηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να προσέλθουν σε αυτή την σύσκεψη.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ.Παυλόπουλος θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεων εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ θα δοθεί η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκεή ή το Σάββατο, με παράλληλη προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Φώφη: Να συγκληθεί η σύσκεψη Αρχηγών

Την συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσει ο Πρόεδρος τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουν για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών τονίζει και η Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ολόκληρη η επιστολή της κ.Γεννηματά στον Πρόεδρο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 41 παρ.4Σ και 37 παρ.2 και 3Σ, υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών. Το άρθρο 37παρ.3 εδ.γ´ του Συντάγματος ορίζει πως μετά τις διερευνητικές εντολές ¨…ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου…¨.

Είναι προφανές, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία σας έχει ως συνταγματικό στόχο αφενός την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αφετέρου το σχηματισμό εκλογικής-πολιτικής Κυβέρνησης, πριν το σχηματισμό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον/την Πρόεδρο, ενός εκ των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων.

Κατά το παρελθόν, άλλωστε, οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης αξιοποίησαν, με θεσμικά επωφελή τρόπο, αυτήν τους την αρμοδιότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καταλληλότερου δυνατού κλίματος για τη διενέργεια εκλογών ή για το σχηματισμό κυβερνήσεων, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά στις πάρα πολύ δύσκολες σημερινές περιστάσεις, όπως αυτές συντίθενται, κυρίως, από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και από το ζήτημα των προσφυγικών ροών, επιβάλλεται όλα τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούμε τις θεσμικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και τη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, υποστηρίξαμε πως δεν θα ακολουθήσουμε παρελκυστικές τακτικές καθυστέρησης, αλλά και δεν θα παραλείψουμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τους Έλληνες πολίτες.

Έχουμε την πεποίθηση, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, πως οι συνταγματικές μας ευθύνες δεν διεκπεραιώνονται με τηλέφωνα και δημόσιες ανακοινώσεις. Υπάρχει ένα όριο στη θεσμική και πολιτική ακαταστασία και το όριο αυτό το θέτει το ίδιο το Σύνταγμα με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις. Δίχως την παραμικρή διάθεση να σας κάνω υποδείξεις, τις οποίες άλλωστε δεν έχετε ανάγκη, θεωρώ ότι έχετε δέσμια αρμοδιότητα να συγκαλέσετε τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αναλάβει ο καθένας από εμάς, με τρόπο απολύτως διαφανή και δημόσιο, τις ευθύνες του απέναντι στο χώρα και τους πολίτες.

Με εξαιρετική τιμή

Φώφη Γεννηματά

Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Προς την

Πρόεδρο του
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Κυρία Φώφη Γεννηματά

Αθήνα, 25.08.2015

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική.

Με εξαιρετική τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017