Η Ισπανία σπάει τον «κουμπαρά» της για να πληρώσει συντάξεις!

Στα συναλλαγματικά διαθέσιμα αναγκάστηκε να καταφύγει η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση της Ισπανίας, προκειμένου να πληρώσει συντάξεις και κοινωνικές εισφορές για τον μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, «σήκωσε» 8,7 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο που έχει ως τώρα αποσπάσει από το Αποθεματικό Ταμείο, στο οποίο έχει επανειλημμένως καταφύγει για τον ίδιο λόγο μέσα στον ίδιο χρόνο. Εχει προηγηθεί η ανάληψη των 8 δισ. ευρώ που είχε αναγκαστεί να πάρει από τα διαθέσιμα τον Δεκέμβριο του 2013 για να καλύψει τις υποχρεώσεις της για την καταβολή συντάξεων. Παράλληλα, όμως, τον Ιούλιο του περασμένου έτους η κυβέρνηση απέσπασε 3,7 δισ. ευρώ πάλι από τα διαθέσιμα της χώρας, καθώς είχε έλλειμμα 6,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεών της.

Το αποτέλεσμα, έπειτα από τις επανειλημμένες αναλήψεις, είναι μόνον 25,17 δισ. ευρώ στο Αποθεματικό Ταμείο, ποσόν που αντιστοιχεί στο 2,33% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Στα τέλη του 2011, το αντίστοιχο ποσό ήταν 67 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως αν συνεχισθούν τέτοιου είδους αφαιμάξεις, τα κεφάλαιά του θα έχουν εξανεμισθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.