Στόχος η εξομάλυνση και η άρση των περιορισμών το ταχύτερο – Πρόκληση η επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. – | Mikrometoxos.gr

Στόχος η εξομάλυνση και η άρση των περιορισμών το ταχύτερο – Πρόκληση η επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. –

02.08.2015 14:27
Στόχος η εξομάλυνση και η άρση των περιορισμών το ταχύτερο – Πρόκληση για όλους η επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α. –

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗ

Μετά από έναν ολόκληρο μήνα χωρίς συναλλαγές, κάτι που είχε να γίνει πολλές δεκαετίες, το ελληνικό χρηματιστήριο ανοίγει ξανά τα… συστήματά του αύριο, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015. Η τελευταία συνεδρίαση θυμίζουμε ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, καθώς εκείνο το βράδυ προς Σάββατο, ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Έκτοτε, οι ουρές ξεκίνησαν γύρω από τα ATMs των τραπεζών, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έκλεισαν οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο, μπήκαν τα capital controls με όλα τα δραματικά τεκταινόμενα που θα μείνουν ανεξίτηλα και θα στιγματίζουν για δεκαετίες τη νεότερη ιστορία της χώρας.
Στις 20 Ιουλίου, μετά από τρεις εβδομάδες αργίας, οι τράπεζες άνοιξαν εκ νέου, ενώ σταδιακά εξομαλύνονται και οι περιοριστεί στα όρια ανάληψης και στα capital controls. Αντιθέτως με τις τράπεζες, το Χ.Α. δεν άνοιξε παρά τις προσπάθειες, καθώς ένα δαιδαλώδες «πλέγμα» διαφόρων παραγόντων ήταν εμπόδιο για μια εύρυθμη και επιτρεπτά «κανονική» λειτουργία.
Το Χ.Α. λοιπόν συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ή 25 εργάσιμες ημέρες χωρίς συναλλαγές. Έτσι, η αυριανή ημέρα είναι σημαντική για όλους. Πρωτίστως για τους επενδυτές που έχουν μέσα «φυλακισμένες» τις οικονομίες τους και τις όποιες περιουσίες τους. Το χρηματιστήριο είναι ο επίσημος θεσμικός επενδυτικός φορές του κράτους και καθρεφτίζει – στις… ορθόδοξα κινούμενες οικονομίες – όλη τη λειτουργία του οικονομικού γίγνεσθαι, «ερμηνεύει» την υγεία, την κερδοφορία ή τη ζημιά των επιχειρήσεων.
Η επανεκκίνηση του χρηματιστηρίου λοιπόν είναι ένα στοίχημα για όλους. Για την κυβέρνηση που κάνει ένα ντεμαράζ επανόδου στο ρεαλισμό και στην κανονικότητα ειδικά μετά την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών.
Στοίχημα και για τις εποπτικές αρχές, για τη διοίκηση του Χ.Α., για τις χρηματιστηριακές αρχές, αλλά και για τις τράπεζες που έχουν την ευθύνη της εκκαθάρισης. Η ΕΧΑΕ έτσι κι αλλιώς έχει μεγάλες απώλειες εσόδων από τον ένα μήνα απραξίας, ενώ μεγάλο είναι και το πλήγμα στις χρηματιστηριακές εταιρείες που έτσι κι αλλιώς έχουν δει τα έσοδά τους – από την εγχώρια αγορά – να μειώνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Η όσο το δυνατόν πιο… βατή επανεκκίνηση των συναλλαγών, με τους δυνατότερους δυνατούς κλυδωνισμούς, τόσο το καλύτερο. Ασφαλώς, πιέσεις, και μάλιστα ισχυρές αναμένονται. Το GREK και ADR της Εθνικής στη Wall Street απώλεσαν περίπου το 20% της αξίας τους το διάστημα που ήταν κλειστό το Χ.Α. Δεν είναι ασφαλής μπούσουλας, όμως είναι ένα δεδομένο. Τα ερωτήματα ασφαλώς πολλά και εύλογα. Πόσο θα πιεστούν οι μετοχές; Πόσο αιχμηρές θα είναι οι πωλήσεις; Πόσοι Έλληνες θα συμμετέχουν; Πόσο πεσμένος θα είναι ο τζίρος;
Η επαναλειτουργία του Χ.Α. λοιπόν είναι ένα στοίχημα, καθώς για όλους είναι… αχαρτογράφητη πρόκληση. Πάντως, αν κερδηθεί το στοίχημα, αν εξομαλυνθούν σχετικά γρήγορα οι όποιες ακρότητες, θα είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017