Στροφή προς τα δεξιά των γερμανών ευρωσκεπτικιστών

Νέα πρόεδρος στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία

Οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έκανε στροφή προς τα δεξιά, εκλέγοντας πρόεδρό του την Φράουκε Πέτρι, η οποία τηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή εθνικιστική και συντηρητική γραμμή.

Η Πέτρι έλαβε το 60% των ψήφων επί του συνόλου των 3.500 συνέδρων του κόμματος που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Η ίδια ηγείτο μέχρι σήμερα της οργάνωσης της AfD στη Σαξονία, όπου αναδύθηκε τον περασμένο χειμώνα το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA.

Η νέα πρόεδρος της AfD, θιασώτρια μεθόδων σοκ για θέματα όπως η μετανάστευση ή η ασφάλεια και πολέμια της πολιτικής ορθότητας για αυτά τα ζητήματα, επιχειρηματίας και μητέρα τεσσάρων παιδιών, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους διαδηλωτές αυτούς, οι οποίοι κινητοποιούνται «εναντίον του εξισλαμισμού της Ευρώπης».

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση» είναι η κυριότερη ανησυχία των στελεχών του (29,2%), ενώ το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και της κρίσης του ευρώ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (20,3%).

Μετά την θεαματική άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 (6,5% των ψήφων και 7 έδρες), το AfD κατάφερε εν συνεχεία να μπει στα κοινοβούλια πέντε ομόσπονδων κρατιδίων.

Στη Σαξονία, στο Βραδεμβούργο και στη Θουριγγία, τρία κρατίδια όπου οι οργανώσεις του κόμματος διευθύνονταν από στελέχη προσκείμενα στην Πίτρι, η AfD είχε καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις (αντίστοιχα 9,7%, 12,2% και 10,6%).