Στροφή επενδυτών σε ενεργειακά ομόλογα υψηλής ποιότητας - Επιφυλακτικότητα απέναντι στα «junk» - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στροφή επενδυτών σε ενεργειακά ομόλογα υψηλής ποιότητας – Επιφυλακτικότητα απέναντι στα «junk»

14.01.2015 23:09

Ομόλογα που πωλούνται από ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου έχουν εκτιμηθεί σε αξία αυτόν τον μήνα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν πέρα από τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου και επικεντρώνονται σε μια ευκαιρία αγοράς στον κλάδο.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», λαμβάνοντας ώθηση από τις εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και από την αρχή του νέου έτους, οι επενδυτές «αρπάζουν» χρεόγραφα που εκδίδονται από εταιρείες όπως η Chevron, η BP και η Shell, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε discount στην ευρεία αγορά, μετά το περσινό sell-off.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι ισολογισμοί πολλών μεγάλων εταιρειών πετρελαίου είναι ισχυρά αρκετά για να ξεπεράσουν την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο ενεργειακό χρέος κατώτερης ποιότητας και αγνοούν τις πολύ υψηλότερες αποδόσεις που διατίθενται στην αγορά τίτλων «junk».

Η συνολική απόδοση για το ενεργειακό χρέους υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ διαμορφώνεται μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα στο 1,7%, σύμφωνα με την Barclays. Η απόδοση ξεπερνά εκείνες που παρατηρήθηκαν στην ευρεία αγορά για το εταιρικό χρέος υψηλής ποιότητας, με κέρδη της τάξεως του 1,6%, ενώ η απόδοση για το ενεργειακό χρέος υψηλής απόδοσης βρίσκεται κάτω του 0,7%.

Η ανανεωμένη ώθηση στα ενεργειακά ομόλογα υψηλής ποιότητας έρχεται καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν στο νέο έτος, με την τιμή του αργού να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές.

«Ορισμένες από αυτές τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου είναι καλά τοποθετημένες για να απορροφήσουν τις χαμηλές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί ακόμη και να επωφεληθούν από αυτές», δήλωσε ο Matt Toms, επικεφαλής του τμήματος αμερικανικού δημόσιου σταθερού εισοδήματος στη Voya Investment Management.

Η «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 60% από τα μέσα του Ιουνίου, έχει επιδράσει αρνητικά στις αγορές εταιρικού χρέους, ιδίως στο τμήμα ομολόγων υψηλού κινδύνου ή «junk». Οι ενεργειακές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 13% της ευρείας αγοράς «junk» ομολόγων και το 10% του τμήματος υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την Barclays.

Καθώς οι τιμές των ομολόγων ενέργειας υποχώρησαν στα τέλη του περασμένου έτους, οι μέσες αποδόσεις για το ενεργειακό χρέος υψηλής απόδοσης εκτινάχθηκαν στα ύψη, για να βρεθούν στο 9,6% αυτό το έτος. Οι μέσες αποδόσεις για τα ενεργειακά ομόλογα υψηλής ποιότητας διαμορφώνονται τώρα στο 3,7%, σε σύγκριση με 2,9% για την ευρεία αγορά υψηλής ποιότητας. Όμως, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις στο «junk» ενεργειακό δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν αγοραστές, τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε υψηλής ποιότητας εταιρικό χρέος έλαβαν περίπου 3 δισ. δολ. σε εισροές κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Lipper.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017