Στο +6,4% ο CSI σήμερα στις 3.897 μονάδες – ο Shanghai Composite +5,79% και στις 3.710 μον., +4,15% ο Hang Seng στις 24.482 μ.

Ανέκαμψε σήμερα το χρηματιστήριο της Κίνας, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των τελευταίων τριών εβδομάδων, που μείωσε την χρηματιστηριακή τους αξία κατά 30%. 

 

Eιδικότερα, κέρδη +6,4% σημείωσε ο δείκτης CSI κλείνοντας σήμερα στις 3.897 μονάδες, ενώ ο Shanghai Composite έκλεισε στο +5,79% και στις 3.710 μονάδες. Στο +4,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο Hang Seng στις 24.482 μονάδες.

 

 
Στο μεταξύ, οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, λαμβάνοντας σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και οι έρευνες για επιθετικό short selling, προκειμένου να σταματήσουν την «εξανέμιση» της αξίας των μετοχών. 
Μέχρι τώρα, η κεφαλαιοποίηση των αγορών έχει μειωθεί κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια.

 

 

Πολλοί αναλυτές πλέον κάνουν λόγο ανοιχτά για την έναρξη μιας επικίνδυνης bear-market, καθώς ο Shanghai Composite έχει χάσει από τις 12 Ιουνίου το σύνολο των κερδών του από την αρχή του έτους προκαλώντας την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία παρενέβη με αγορές μετοχών από κρατικά funds και με την μείωση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα.

 

 
Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στους μετόχους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρίας, να πουλήσουν τις μετοχές τους για τους επόμενους έξι μήνες. Επίσης, η PBoC έχει προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού των ελάχιστων τραπεζικών αποθεματικών προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.

 

 
Αν και αυτό το μέτρο πάντα χρειάζεται χρόνο, η επιθετικότητα της PBoC, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Μάλιστα, 21 κινεζικοί brokers συνέστησαν κοινό ταμείο ύψους 120 δισ. γουάν προκειμένου να επενδύσουν σε Blue chips.

 

 
Υπενθυμίζεται ότι η αξία των κινεζικών μετοχών υπερδιπλασιάστηκε στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Ιουνίου 2015, παρότι η πραγματική οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης. Στη «φούσκα» του κινεζικού χρηματιστηρίου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μικροεπενδυτές, που δανείστηκαν για να μετάσχουν στο όνειρο του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.

 

 
Στο μεταξύ 1.300 εταιρείες έχουν αναστείλει την διαπραγμάτευσή τους στις κύριες αγορές της Κίνας, «κλειδώνοντας» 2,6 τρισ. δολάρια σε μετοχές ή το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

 

 
Από τη μεριά του, τα μέτρα που έχει λάβει το Πεκίνο σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε ένα κινεζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο όσο και να παρεμβαίνουν οι αρχές, η πτώση των αγορών δεν σταματά.

 

 
Η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, βρίσκεται πλέον στην δίνη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο απότομες πτώσεις στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

 

 
Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, πρόκειται για τη χειρότερη πτώση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, η οποία δεν έχει σταματήσει ακόμη και κατόπιν παρεμβάσεων της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική «θύελλα» για τις αγορές όλου του κόσμου.

* ,