Στο κυνήγι της… φοροδιαφυγής και το «νέο κόλπο» των φοροφυγάδων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στο κυνήγι της… φοροδιαφυγής και το «νέο κόλπο» των φοροφυγάδων

27.07.2015 12:02

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν οι εντατικοί έλεγχοι στα νησιά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα των ελέγχων, ξενοδοχεία, εστίαση και μπαρ συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής η οποία συντελείται κυρίως με την μη έκδοση αποδείξεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηράκλειο Κρήτη, όπου σε 63 ελέγχους διαπιστώθηκαν 33 παραβάσεις και 39 παραβάτες. Ποσοστό παραβατικότητας που υπερβαίνει το 50%.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων από τις κατά τόπους ΔΟΥ ενώ αναμένεται να προσλάβουν μαζικότερο χαρακτήρα τις επόμενες ημέρες.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ετοιμάζει υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπονται οι διαδικασίες και ο τρόπος των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και για όλο το διάστημα του καλοκαιριού με στόχο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ.

Στελέχη που συμμετέχουν στους ελέγχους αναφέρουν ότι τα ποσοστά παραβατικότητας παραμένουν υψηλά ενώ αξιοποιούνται καινούργιες μέθοδοι για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, από τη φορολογική διοίκηση.

Έτσι το «νέο κόλπο» των φοροφυγάδων είναι η επέμβαση στη φορολογική ταμειακή μηχανή με τέτοιο τρόπο που να εμφανίζει μειωμένο το τελικό ποσό του ημερήσιου τζίρου, ενώ το κατάστημα έχει κόψει κανονικά όλες τις αποδείξεις.

Με τον τρόπο αυτό αποδίδει λιγότερο ΦΠΑ, ενώ κατά τον έλεγχο εμφανίζεται να κόβει αποδείξεις.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017