Στο ευρωπαϊκό “πάρτι” συμμετείχε και το Χ.Α. | Mikrometoxos.gr

Στο ευρωπαϊκό “πάρτι” συμμετείχε και το Χ.Α.

23.06.2016 17:45
  • Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
  • CAPITAL.GR
Τέταρτη ημέρα ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την αρχική του νευρικότητα και να διαφυλάξει το ανοδικό momentum που έχει δημιουργηθεί από το θετικό διεθνές κλίμα και την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
Στο ευρωπαϊκό "πάρτι" συμμετείχε και το Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 617,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 610,17 μονάδων (-0,24%) και 620,28 μον. (+1,41%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,28 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 113,02  εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 1,77 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,55%, στις 1.715,66 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 752,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,62% στις 1.032,92 μονάδες.

Αν και στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές ξεκίνησαν δειλά, τελικά βρήκαν ρυθμό, δοκίμασαν ακόμη και τις 620 μονάδες, αλλά προτίμησαν στο τέλος να τηρήσουν μια μετριοπαθή στάση, κατά την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Σε αυτές τις 4 συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης φτάνει σε κέρδη το 11%, αλλά υπολείπεται από το -14,9% που σημείωσε κατά το επταήμερο της πτώσης που προηγήθηκε.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα η βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία από τις αρχές της εβδομάδας έχουν ενταχθεί στο διεθνές ανοδικό ξέσπασμα των risk-assets, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Bremain στο σημερινό κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν και έναν παραπάνω λόγο να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις, αφού χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την επαναφορά του waiver από τις 29 Ιουνίου, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Αν και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα δεν εξαλείφεται, ο αντίκτυπος της επαναφοράς του waiver ήταν θετικός για την αγορά, με αρκετούς ξένους θεσμικούς να μιλούν για ένα ακόμη βήμα των τραπεζών προς την ομαλότητα. Μάλιστα, αν και η αγορά ανέμενε αυτήν την απόφαση, δεν έχασε την ευκαιρία να χαρίσει σήμερα στον κλάδο κέρδη, ελέω και των χαμηλών αποτιμήσεων.

Παράλληλα, μπορεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να ήταν μειωμένο κατά το Greek Investment Forum που έγινε στη ΝέαΥόρκη αυτήν την εβδομάδα, όμως τα μηνύματα που έλαβαν οι συμμετέχουσες εισηγμένες δεν ήταν και τόσο αρνητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις προοπτικές των τραπεζών, την εξέλιξη και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων – NPLs – και για την πορεία εισηγμένων που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξάνοντας το βαθμό εξωστρέφειάς τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στο Χ.Α λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων της αγοράς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σχολιάστηκε θετικά η αντοχή πολλών εισηγμένων στην ύφεση της οικονομίας που ήδη μετρά 7 χρόνια, με απώλεια 25% και πλέον του ΑΕΠ.

Στο σημερινό θετικό κλίμα βέβαια βοήθησε και η άνοδος των ευρωαγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει άνοδο 1,7%, τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο +2,1%, τον γαλλικό CAC 40 στο 2% και τον βρετανικό FTSE 100 στο +1,6%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άλμα 2,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,6%.

Η κίνηση αυτή συνδέεται σαφώς με το γεγονός ότι προηγείται το Bremain στις δημοσκοπήσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος, εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται από την πλειονότητα των αναλυτών. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η προσοχή στην επόμενη συνεδρίαση θα στραφεί στην Ισπανία, όπου την Κυριακή θα αποφασίσει για την επόμενη κυβέρνησή της. Οι προσδοκίες σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχήματος από ένα κόμμα είναι χαμηλές, ενώ δεν αποκλείεται να προκληθούν νέες αναταραχές στην αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, τη θετική διαφορά την έκαναν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μαζί με εκείνη του Ελλάκτωρα (+5,67%) οδήγησαν τον γενικό δείκτη υψηλότερα. Η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 8,70%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 6,79%, η Eurobank σημείωσε άνοδο κατά 3,53% και η Εθνική έκλεισε στο +2,61%. Κέρδη 2,39% και 2% σημείωσαν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 τήρησαν μια πιο μετριοπαθή στάση, με τα κέρδη των Μυτιληναίος, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΔΕΗ και ΟΤΕ να μην ξεπερνούν το 1%. Οι Grivalia και Aegean ενισχύθηκαν κατά 1,88% και 1,73% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ, διακινώντας 905 χιλ. τεμάχια, υποχώρησε κατά 5,71%, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα του επιπλέον μερίσματος ύψους 0,57 ευρώ, ενώ η Τιτάν έκλεισε στο -1,33%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,01% και η ΕΕΕ στο -0,92%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Στον Mid Cap τώρα, η Σέντρικ, διακινώντας 4 χιλ. τεμάχια, έκλεισε με κέρδη 7,21%, η Φουρλής ενισχύθηκε κατά 3,13%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Κορρέ, Σαράντης και Ικτίνος. Στον αντίποδα, απώλειες 5,04% για την Paperpack και άνω του 3% η πτώση σε Κρέτα, MIG και ΕΥΑΘ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017