Στο Πι και Φι για τους μικρομετόχους του ελληνικού χρηματιστηρίου…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Όσες εταιρίες δημοσίευσαν μεγέθη στο γ΄ τρίμηνο το έκαναν για τρεις λόγους:

 • α) Είχαν κάτι καλό να πουν για το τρίμηνο που τελείωσε
 • β) είχαν κάτι καλό να που για το τρίμηνο που τρέχει
 • γ) ανακοίνωσαν γιατί έπρεπε.
 • Βέβαια κάποιες ανακοινώσεις εμπίπτουν και στις τρεις κατηγορίες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1): ‘Οσες τώρα δεν τα δημοσίευσαν το έκαναν για τους εξής λόγους:

α) Δεν δίνουν δεκάρα για να ενημερώσουν τουλάχιστον εκείνους που έχουν επενδύσει στις εταιρείες τους…

β) Θα το ήθελαν, αλλά απλά δεν ήθελαν να ξαναδούμε τα χάλια τους που θα έχουν γίνει χειρότερα…

γ) Δεν ήθελαν να… κουράσουν το λογιστήριό τους πόσο μάλλον να πληρώσουν… υπερωρίες για να προετοιμάσουν μία έστω υποτυπώδη ενημέρωση. (Ως γνωστόν, στις καταστάσεις του τρίτου τριμήνου -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- δεν έχουν συμμετοχή οι ορκωτοί ελεγκτές)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (2): Φυσικά, προκαλεί… εντύπωση πως όμιλοι όπως αυτός του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ δεν ενημέρωσε τόσον για τον ίδιον όσον και για την θυγατρική του ΜΕΤΚΑ… Καλά τώρα… αναφορικά με τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ… αυτοί είναι εδώ και καιρό από άλλο τόπο… συγγνώμη… από άλλο ανέκδοτο θέλαμε να γράψουμε…

ΔΕΗ: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξης των 200 εκατ.ευρώ.

 • Τα χρήματα αυτά λείπουν τόσο από τους παραγωγούς ΑΠΕ των νησιών που περιμένουν να πληρωθούν για το ρεύμα που εγχέουν στο σύστημα, όσο και από τους προμηθευτές του Διαχειριστή οι οποίοι ήδη απειλούν ότι θα σταματήσουν να εφοδιάζουν τον ΔΕΔΔΗΕ με το υλικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του Δικτύου.
 • Πρόβλημα αντιμετωπίσει και η ίδια η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ καθώς δεν καταβάλλονται τα κονδύλια που αντιστοιχούν στα λειτουργικά του έξοδα.

ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ: Αντίστοιχα, τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά εξαιτίας του ότι χρωστάει και ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, το καθαρό χρέος υπολογίζεται περίπου στο μισό, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ.

 • Τα χρήματα που λείπουν δεν επιτρέπουν την ομαλή αποπληρωμή του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του καθυστερεί δραματικά την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ για το ρεύμα που εγχέουν στο σύστημα.
 • Αντίστοιχες, αλλά κάπως μικρότερες είναι οι καθυστερήσεις του ΑΔΜΗΕ στην πληρωμή των θερμικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ “ΧΑΛΙΑ”: Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999 σημειώθηκαν τα ιστορικά υψηλά στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 6.335 μονάδες και έχουν από τότε περάσει 230 μήνες. Όμως ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία απέχει 328 μήνες από τα ιστορικά υψηλά και το χρηματιστήριο της Taiwan 327 μήνες.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Σύνολο Καθαρής θέσης: 54,75 εκατ. από 54,16 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 10,8 από 11,06 εκατ. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 4,59 εκατ. από 4,25 εκατ. ευρώ.

 • Ταμειακά διαθέσιμα 2,7 εκατ. από 4,18 εκατ. Σύνολο εισροών / (εκροών) από λειτουργικές δραστηριότητες: -983 χιλ. από +1,27 εκατ. ευρώ.
 • ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 14,85 εκατ. από 15,33 εκατ. ευρώ. ΚΕΡΔΗ: 560,5 χιλ. από ζημίες 709 χιλ. ευρώ. ΕΒΙΤDA: 1,55 εκατ. από 0,37 εκατ. ευρώ.
 • Αποτιμάται σε 10,7 εκατ. ευρώ στη τιμή των 0,2660 ευρώ. Χαμηλά – Υψηλά 12Μ: 0,2180 – 0,3530 ευρώ. Συναλλαγές  (μέσος όρος 600 τμχ). Ξεκίνησε το 2015 στα 0,2990 ευρώ.
 • PRICE/Book value: 0,2 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,23. P/E: 19 (6μηνο). EV/EBITDA: 15,7 (εξάμην0). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μία υγιής και σε ελκυστικά επίπεδα αποτιμημένη εταιρεία…

TO ΡΙΧΤΑΔΙΚΟ που γράφαμε…: Και δεν έχει περάσει καν μήνας…

 •  Υπό πίεση θα παραμείνει η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ετήσιο ρυθμό αύξησης 2-3% την τετραετία 2017-2020.
 • Η βελτίωση θα επιτευχθεί κυρίως με την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και για την εξομάλυνση του κόστους κινδύνων και τον έλεγχο του κόστους.
 • Η Goldman Sachs διατηρεί μόνο στην Alpha Bank την σύσταση ΑΓΟΡΑ, ενώ για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς διατηρεί την σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΗ.
 • Σταθερές παραμένουν και οι τιμές στόχοι, στα 2,2000 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,2500 ευρώ για την Εθνική, στα 0,7000 ευρώ για την Eurobank και στα 0,2000 ευρώ για την Πειραιώς.
* ,