Στο ΠΙ και ΦΙ από τον κόσμο των αγορών... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στο ΠΙ και ΦΙ από τον κόσμο των αγορών…

26.07.2016 08:01
BREXIT: Αφού τους τρέλαναν για τα καλά τους επενδυτές, τώρα…κουβέντα. Και οι αγορές -πλην της υποτιθέμενης δικής μας – επανήλθαν στα προ Brexit επίπεδά τους…
ΧΑ: Φυσικά και δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Και στη προκειμένη περίπτωση οι παράγοντες του ΧΑ και οι μεγαλομέτοχοι… Ας κοιτάξουν οι επενδυτές τον καθρέπτη και να απαντήσουν με ειλικρίνεια… Για το ποιός φταίει περισσότερο. Μακράν, δικό τους είναι το φταίξιμο… Για ένα σωρό λόγους και αιτίες…
ΟΤΕ: Τώρα, τι συνέβη και ξαφνικά χθες στο +4,53% και με τράβηγμα στο τέλος της συνεδρίασης… θα σας γελάσουμε… Υπάρχει μία εικασία, αλλά δεν την πιστεύουμε… δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στο ταμπλό του ΧΑ…
ΕΧΑΕ: Τρίτη σερί πτωτική εμφάνιση και 2-7 στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις. Με μικρό το καό για την τιμή της μετοχής που απλά από τα 4,1900 υποχώρησε στα 4,0400 ευρώ… Με χαμηλά – υψηλά 2016 στα 3,2200 και 5,1700 ευρώ. Έκανε και τα…εγκαίνια στις Ανακοινώσεις των Αποτελεσμάτων, όπως ακριβώς άλλωστε πρέπει και να γίνεται… Η μτχ τους δίνει ευκαιρίες…
…………………………………..
OIL: Νέες απώλειες κατέγραψε χθες το πετρέλαιο, με το Αργό να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, λόγω της ανανεωμένης ανησυχίας ότι η παραγωγή και τα αποθέματα θα υπερκεράσουν τη ζήτηση. Παράλληλα, οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και οι προοπτικές αύξησης των δολαριακών επιτοκίων από τη Federal Reserve επηρέασαν αρνητικά τις τιμές του πετρελαίου.
Πτώση 2,12% ή 97 σεντς κατέγραψε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Σεπτεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, για να υποχωρήσει στα 44,72 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας διαπραγματευτεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 44,55 και 45,87 δολ.
Η τιμή του future Σεπτεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ, West Texas Intermediate (WTI), στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ΝΥΜΕΧ κατέγραψε απώλειες 2,4% ή 1,06 δολ., για να υποχωρήσει σε 43,13 δολ. ανά βαρέλι (ενδοσυνεδριακά μεταξύ 42,97 και 44,37 δολ.)
………………………………………………..

Όταν οι ξένοι οίκοι βλέπουν μείωση επιτοκίων, χαίρονται οι εισηγμένοι

TOY Γιώργου Κατικά
Είναι γεγονός ότι πολλές εταιρείες έχουν δάνεια με αρκετά υψηλά επιτόκια. Βάσει των λογιστικών καταστάσεων υπάρχουν επιτόκια 8% ή επιτόκια που ξεπερνούν το 11%. Και φυσικά τίθεται το ερώτημα, πόσο βιώσιμες είναι αυτές οι εταιρείες που έχουν δανειστεί με τέτοια επιτόκια.
Η Lavipharm έχει δάνεια με επιτόκιο 11,8%. Η Μοτοδυναμική έχει δάνεια με επιτόκια που φτάνουν μέχρι και το 7,34%, ενώ έως 7,35% είναι τα επιτόκια στην Νηρεύς. Η Revoil έχει βραχυπρόθεσμα δάνεια με μέσο κόστος 6,9% και της Τέρνα Ενεργειακής τα βραχυπρόθεσμα έχουν 6,3% ενώ υψηλά είναι και τα μακροπρόθεσμα που αγγίζουν το 6,01%. Το Υγεία δανείζεται με 6,78% και η Χαλκόρ έχει βραχυπρόθεσμα με επιτόκιο έως 6,02%.
Με επιτόκια 6,18% έχει δανειστεί και η εισηγμένη Μινωϊκές Γραμμές και οριακά πάνω από το 6% φτάνουν τα δάνεια της ΓΕΒΚΑ. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της Πλαστικά Θράκης είναι με Euribor και επιτόκιο που φτάνει το 6%, ενώ της Πανγαία είναι 5,3% συν Euribor.Η Μυτιληναίος με 5,44% φαντάζει να είναι σε καλύτερη θέση, ενώ της Autohellas είναι έως 5,3%.
Τώρα τι θα συνέβαινε αν υπήρχε μία μείωση επιτοκίων, που έτσι κι αλλιώς ζητάνε συνεχώς από τις τράπεζες οι εισηγμένες;
Στην Μυτιληναίος μείωση της τάξης του 0,005 στο ύψος των επιτοκίων θα ενίσχυε τα προ φόρων κέρδη 3,53 εκατ. ευρώ.
Στην Εθνική Πανγαία μία μείωση 1% αλλάζει τα καθαρά κέρδη κατά 2,89 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως στην Πλαστικά Θράκης η επίδραση είναι της τάξης των 688 χιλ. ευρώ και στο Υγεία 1,447 εκατ. ευρώ.
Για τις Μινωικές Γραμμές μία μείωση 0,5% στα επιτόκια των δανείων θα αύξανε τα καθαρά κέρδη κατά 976 χιλ. ευρώ.
Στην Χαλκόρ μία αλλαγή της τάξης του 0,25% φέρνει διαφορά ύψους 1,46 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα.
Στην Motor Oil τώρα μία αλλαγή κατά μισή μόλις ποσοστιαία μονάδα είναι ικανή ώστε να αλλάξει την κερδοφορία της επιχείρησης κατά 7,2 εκατ. ευρώ. Στην Τιτάν μείωση επιτοκίου κατά 1% βελτιώνει κατά 4,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη.
Στον ΟΤΕ αν το επιτόκιο μειωνόταν κατά 1% τα καθαρά κέρδη θα αυξάνονταν κατά 12,1 εκατ. ευρώ. Τέλος στα Ελληνικά Πετρέλαια εάν το επιτόκιο των δανείων σε ευρώ ήταν κατά 0,5% χαμηλότερο, των λοιπών μεταβλητών στοιχείων τηρουμένων σταθερών, τα προ φόρων κέρδη θα αυξάνονταν κατά 11 εκατ. ευρώ.
_________
  • Director of Research at Pension Partners, managing mutual funds & separate accounts. 2016 Charles H. Dow Award/2015 Wagner Award Winner. RT NOT endorsements.
New York, NY
Joined May 2013
____________________________________

Returns since Apple replaced AT&T in the Dow in March 2015…

: -22.4%

: +5.7%

: +38.4%

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017