Στουρνάρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στουρνάρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος

11.07.2016 18:39

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανήλθε για άλλη μια φορά στο θέμα χαμηλότερου στόχου πλεονάσματος μετά το 2018 μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστήριξε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος, στο 2% μετά το 2018.

Όπως τόνισε, οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι θα βοηθήσουν να μειωθούν οι φόροι που βαρύνουν τους Ελληνες μακροπρόθεσμα.

Σε σχέση με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, υποστήριξε ότι αυτές μπορούν να ανέλθουν στα 3,7 δισ. ευρώ μετά τον Ιούλιο.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχουν τάσεις επιβράδυνσης.

Σημείωσε πάντως ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή καθώς η συνολική κάλυψη φτάνει το 101% και είναι μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό θα προέλθει:

-Από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει επιχειρήσεις σε κερδοφορία και σε ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

-Από την επιτυχή ρύθμιση, αναδιάρθρωση δανείων ή και την πώληση δανείων.

Πλησιάζει το τέλος της ύφεσης

Η ελληνική οικονομία δέχθηκε πλήγμα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προέβλεψε ότι το 2016 αναμένεται ύφεση 0,3% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,5% και ρυθμός 3% για το 2018.

Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Οσον αφορά στο Brexit, υπογράμμισε ότι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017