Στον ορίζοντα ξεπρόβαλλε μια «νέα» απειλή που αναταράσσει τις αγορές | Mikrometoxos.gr

Στον ορίζοντα ξεπρόβαλλε μια «νέα» απειλή που αναταράσσει τις αγορές

06.07.2016 00:05

ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ…

Το σκηνικό χαμηλής ορατότητας που διαφάνηκε σε συνέχεια της απόφαση για το brexit είχε τη συνέχειά του. Μια συνέχεια που από τη μία πλευρά  μείωσε  τις αναταράξεις αφού η διαχείριση του brexit θα απαιτήσει σημαντικό βάθος χρόνου, καθώς ουδείς επιθυμεί την επίσπευση της υποβολής σχετικού αιτήματος, ούτε οι Βρετανοί ούτε οι Ευρωπαίοι.

Θα υπάρξει δηλαδή σχέδιο, το οποίο θα κατατείνει σε ενέργειες που πρακτικά θα διατηρούν τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. είτε με την εφαρμογή ειδικής συμφωνίας (ανάλογη εκείνης της Νορβηγίας) είτε με επανάληψη του δημοψηφίσματος με την προσδοκία να υπάρξει bremain ως αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, στον ορίζοντα ξεπρόβαλλε μια «νέα» απειλή που αναταράσσει τις αγορές  με την μορφή των προβλημάτων των ιταλικών τραπεζών για τις οποίες είναι αναγκαία η σημαντικού  ύψους ανακεφαλαιοποίησή τους. Με διαφωνία  δε ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και το Βερολίνο για τον τρόπο που πρέπει να γίνει, με bail in ή με bail out. Χωρίς κούρεμα δηλαδή για ομολογιούχους –καταθέτες ή με κρατικά χρήματα.

Παράλληλα, τα επερχόμενα stress test των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών  (Deutsche Bank, Credit Swisse, ισπανικές τράπεζες) αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακεφαλαιοποιήσεις που δύσκολα θα καλυφθούν μόνο από ιδιωτικά κεφάλαια.

Στο δια ταύτα, οι αποτιμήσεις υποχωρούν καθώς  ουδείς επιθυμεί τη διακράτηση τίτλων με τοξικό ενεργητικό. Μεταφέρονται δε τα κεφάλαια σε τοποθετήσεις που επί του παρόντος εκλαμβάνονται ως ασφαλή καταφύγια (χαμηλότοκα ή αρνητικού επιτοκίου ομόλογα, χρυσός  και μετρητά μεταξύ άλλων).

Για το τραπεζικοκεντρικό και εξαιρετικά ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες. Ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων, έστω και αν το έργο των ανακεφαλαιοποιήσεων δεν το αφορά για φέτος ωθώντας το Γενικό Δείκτη προς τις 510 μονάδες,  όπου ενδεχομένως θα υπάρξει κάποια στήριξη.

Οι λοιποί μη τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι ανθίστανται καθώς κάποιοι  συνδέονται με εξαιρετικά ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη και κάποιοι με τα σενάρια διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων, αν και η ολοκλήρωση του deal του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco δεν επανατιμολογήθηκε από την αγορά ώστε να προσεγγιστεί η τιμή της συμφωνίας.

Όμως, αυτό θα προϋπόθετε την αναστολή της συμπόρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου με το γκρίζο ευρωπαϊκό περιβάλλον, στροφή που το πολλαπλά βεβαρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας δεν τη δικαιολογεί, ενώ η ενδεχόμενη θετική αποτίμηση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017