Στον αέρα επένδυση 1 εκατ. € για το ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στον αέρα επένδυση 1 εκατ. € για το ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα

14.03.2015 15:22
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Στον αέρα επένδυση 1 εκατ. € για το ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα

Στον «αέρα», πριν καν ξεκινήσει η ανέγερσή του, κινδυνεύει να τιναχθεί το ψηφιακό Μουσείο του Πλάτωνα, την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ»

Η επιτροπή κατοίκων αντιδρά στην κατασκευή του ψηφιακού μουσείου υποστηρίζοντας ότι ο χώρος θα τσιμεντοποιηθεί, στερώντας τη μοναδική έκταση πρασίνου που χρησιμοποιούν για πολιτιστικούς σκοπούς

Το έργο που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της πλατωνικής φιλοσοφίας, κινδυνεύει να βγει από το ΕΣΠΑ χάνοντας χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ, καθώς ο δήμος καθυστέρησε δραματικά την έναρξη των εργασιών. Επιπλέον χάνονται άλλα τόσα χρήματα από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που επρόκειτο να δοθούν στον Δήμο Αθηναίων για τον εξοπλισμό του ψηφιακού μουσείου.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος αντιδρά με το σημείο που έχει χωροθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι θα τσιμεντοποιηθεί μια ελεύθερη έκταση που σήμερα παίζουν παιδιά και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις.

Η ανέγερση του ψηφιακού μουσείου στην περιοχή είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου δύο χρόνια με δόξες και τιμές, ενώ ήδη έχει εγκριθεί η χωροθέτησή του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς το ψηφιακό μουσείο αφής πρόκειται να δημιουργηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Κρέοντος.

Στον αέρα επένδυση 1 εκατ. € για το ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα

Το πολυεπίπεδο ψηφιακό μουσείο, που σύμφωνα με τη μελέτη θα φιλοξενηθεί προσωρινά σε μια λυόμενη κατασκευή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης», το οποίο υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Ωνάσης» και το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Οι κάτοικοι που αρχικά είδαν τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου ως «μια κίνηση αναβάθμισης της γειτονιάς», σήμερα αντιδρούν έντονα στην ανέγερσή του.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2013 όταν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αλλαγή του τίτλου του έργου από «προσωρινή εγκατάσταση στέγασης ψηφιακής εκπαιδευτικής έκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος» σε «εγκατάσταση στέγασης ψηφιακής εκπαιδευτικής έκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος», αφαιρώντας τον χαρακτηρισμό «προσωρινή».

Αυτό, όπως λένε, αλλάζει τα πάντα, καθώς «η εγκατάσταση στέγασης της ψηφιακής έκθεσης, εμβαδού 165 τ.μ., θα καταλάβει ελεύθερο χώρο, στον οποίο σήμερα παίζουν παιδιά και αναπαύονται ηλικιωμένοι. Επίσης, άνοιξη – καλοκαίρι οργανώνονται μεγάλες γιορτές, σημαντικές για την περιοχή, όπως ο Κλήδονας, που συγκεντρώνει πάνω από 5.000 ανθρώπους ή συναυλίες. Παράλληλα, το σημείο αυτό είναι απομονωμένο για τη συγκεκριμένη, πολύ σημαντική, λειτουργία, σε στενό δρόμο και χωρίς δυνατότητες στάθμευσης ούτε παρά την οδό».

Η Επιτροπή Κατοίκων προτείνει η εγκατάσταση να τοποθετηθεί στον χώρο εντός του Αρχαιολογικού, που είναι πλέον ελεύθερος μετά την κατεδάφιση των κτιρίων και περικλείεται από τους δρόμους Μοναστηρίου, Τριπόλεως και Δράκοντος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι κάτοικοι μπορεί να διαμαρτύρονται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει προσφυγές. «Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί ο δήμος υποστηρίζει ότι καθυστερεί τις εργασίες εξαιτίας των αντιδράσεων από τους κατοίκους», αναφέρει η Επιτροπή Κατοίκων διατυπώνοντας ταυτόχρονα προβληματισμό σχετικά με το κόστος της κατασκευής, καθώς -όπως υποστηρίζουν- το ποσό των 495.000 ευρώ είναι υπέρογκο για τα 165 τ.μ. συνολικά που προβλέπει η μελέτη.

Τι θα βλέπουν
«Βουτιά» στον χρόνο για τους επισκέπτες

Σύμφωνα με τη μελέτη, το Μουσείο του Πλάτωνα θα φιλοξενεί ψηφιακή έκθεση με την οποία ο επισκέπτης θα κάνει «βουτιά» στον χρόνο. Θα ξεκινάει από τη σημερινή αθηναϊκή γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος και προχωρώντας θα παίρνει μια γεύση από τη ζωή του φιλοσόφου.

Σε μία διαδρομή, στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ο χρόνος θα κυλάει προς τα πίσω στα στάδια της αποκάλυψης και της ανακάλυψης του αρχαιολογικού χώρου.

Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου θα δίνονται πληροφορίες για τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο που έδρασε στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ ταυτοχρόνως θα προβάλλεται στις ψηφιακές οθόνες ο αρχαιολογικός χώρος της «Ακαδημίας Πλάτωνος» ως ο τόπος που… έδρασε ο Πλάτωνας.

Η δεύτερη αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στο έργο και στις μεθόδους του Πλάτωνα. Εκεί θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να «φιλοσοφήσει» και να συνειδητοποιήσει κατά πόσο η σκέψη του Πλάτωνα τον αφορά.

Στην τρίτη αίθουσα θα βλέπει τους τρόπους που η μορφή και το έργο του Πλάτωνα ταξίδεψαν μέσα στον χρόνο και πώς οι θέσεις του επηρέασαν τη φιλοσοφική σκέψη και ενέπνευσαν την ανθρωπότητα. Η έκθεση θα καταλήγει στη σημερινή εποχή και στο τι σημαίνει να ζει κανείς σήμερα στη «γειτονιά του Πλάτωνα».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ethnos.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017