Στη Βουλή το σ/ν με τα προαπαιτούμενα – Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επικείμενος ανασχηματισμός | Mikrometoxos.gr

Στη Βουλή το σ/ν με τα προαπαιτούμενα – Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επικείμενος ανασχηματισμός

15.07.2015 01:42

Στη Βουλή το σ/ν με τα προαπαιτούμενα

Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επικείμενος ανασχηματισμός

 
Κατατέθηκε στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 
Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων (αναλυτικά όλα τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο στις σελίδες 6-7) .
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».
Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ’ ανώτατο όριο δέκα ώρες.
Όπως έγινε γνωστό, πάντως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα προεδρεύσει και τα καθήκοντά της θα ασκήσει ο Α’ αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος.
Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις, με ανώτατη κυβερνητική πηγή να μιλά στη WallStreet Journal και να απορρίπτει κάθε σενάριο περί παραίτησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ και η συγκυβέρνηση θα παραμείνει ως έχει (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).
Δεν θα υπάρξει άνοιγμα της κυβέρνησης σε άλλα κόμματα, αποκαλύπτει η ίδια πηγή, διαψεύδοντας επί της ουσίας τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο με τα άρθρα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει.
Επομένως, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να αναμένεται, μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη.
«Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος θα είναι ευρύς και θα ξεπεράσει κατά πολύ την αντικατάσταση των δύο υπουργών που δεν στήριξαν τη συμφωνία με τους δανειστές», διαμηνύει η κυβερνητική πηγή.
Την πρόθεσή του να μην συνεχίσει στο υπουργείο Εργασίας, ανεξαρτήτως ανασχηματισμού, φέρεται να έχει ήδη γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Σκουρλέτης. Κατά πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης δεν αποκλείεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Εκτός κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ο Θ. Δρίτσας καθώς διαφωνεί με το μνημόνιο, αλλά και ο Κ. Ήσυχος.
Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες που θέλουν την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, να υποβάλλει την παραίτησή της τόσο από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού, όσο και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται να διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις στη συμφωνία κυρίως στα θέματα της φορολόγησης.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με δήλωσή του, καλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «έστω και στο και πέντε, να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή».
Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους «Θεσμούς» είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.
«Ψηφίζω ΟΧΙ. Μεταξύ του άρτου της εξάρτησης, προτιμώ το ψωμί του ιδρώτα». Με τη δήλωση αυτή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης προανήγγειλε την αρνητική του τοποθέτηση στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις «επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
Την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γνωστοποίησε η βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου, που πρόσκειται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής της ΚΟΕ, Δημήτρης Κοδέλας ανακοίνωσε ότι επίσης θα καταψηφίσει και μετά θα παραιτηθεί.
Η κ. Σωτηρίου πάντως δεν αποσαφηνίζει αν θα παραιτηθεί.
«Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου.
«Θα κρατήσω την έδρα μου. Ό,τι και να ψηφίσω, την έδρα μου θα την κρατήσω» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ζερδελής. Εξήγησε πως «ψηφίσαμε “ναι” για να μην χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το πακέτο μέτρων που έρχεται».
Εχθές μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε η αριστερή πλατφόρμα προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017