Στα 8,8 δισ. η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελβετικό φράγκο Την μεγαλύτερη έκθεση έχει η Eurobank (4,7 δισ.) - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στα 8,8 δισ. η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελβετικό φράγκο Την μεγαλύτερη έκθεση έχει η Eurobank (4,7 δισ.)

16.01.2015 04:12

Θετικές οι τράπεζες σε ρυθμίσεις

 

Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο -0,75% (είναι αρνητικά τα επιτόκια της Ελβετίας και του εθνικού νομίσματος του φράγκου) και ταυτόχρονα να σπάσει το όριο του 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικού φράγκου, οδηγώντας σε μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος, προκάλεσε ισχυρότατους κραδασμούς διεθνώς.
Η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας εδράζεται στην λογική ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των διεθνών νομισμάτων είχε αρχίσει να γίνεται κοστοβόρα για την Κεντρική Τράπεζα, κοινώς η «δεσμευτική συναλλαγματική ισοτιμία 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα ζημίωνε την Ελβετία».
Συν τοις άλλοις, ήταν 100% βέβαιο ότι με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το ευρώ θα διολίσθαινε ακόμη περισσότερο έναντι του δολαρίου και άλλων διεθνών νομισμάτων.
Η Ελβετία διαθέτει πολύ ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα από τα 200 δισ. ελβετικά φράγκα το 2011 στα 500 δισ. ελβετικά φράγκα το 2015.
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, λοιπόν, γνώριζε ότι η προδιαγεγραμμένη πτώση του ευρώ θα ζημίωνε την Ελβετία με συναλλαγματικούς όρους και έπρεπε να ακυρωθεί το όριο του 1,20 ελβετικό φράγκο.
Βέβαια, η ισχυρή ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ που ακολούθησε, πλήττει τις ελβετικές εταιρείες και για τον λόγο αυτό σημείωσε δραματική πτώση κατά 8,67% το χρηματιστήριο της χώρας.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα υποστούν ζημία.
Απόρροια της ισχυρής ανατίμησης του ελβετικού φράγκου από το 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ προς 1,02 ελβετικό φράγκο ήταν μεταξύ πολλών άλλων παρενεργειών και οι επιπτώσεις στους έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ύψους αποτιμημένα σε ευρώ περίπου 8,8 δισ., συμπεριλαμβανομένων και άλλων συναλλαγών των τραπεζών σε ελβετικό νόμισμα.
Την μεγαλύτερη έκθεση σε ελβετικό νόμισμα έχει η Eurobank που φθάνει τα 4,7 δισ. ευρώ με όρους τρέχουσας συναλλαγματικής αποτίμησης και περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια σε φράγκα και άλλες τραπεζικές δραστηριότητες.
Η νέα ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ επιβαρύνει τους δανειολήπτες αλλά απαιτείται ψυχραιμία.
Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τις ελληνικές τράπεζες έχουν συναφθεί την περίοδο 2004 με 2008 ή 2009. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,68 ή 1,58 ή 1,40 ελβετικό φράγκο, ανάλογα την περίοδο.

 

Δηλαδή, οι δανειολήπτες είχαν συνάψει τα δάνεια τους σε ελβετικό φράγκο για να εκμεταλλευτούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια αλλά και την ισοτιμία.
Οι τράπεζες ακολουθούν μηχανισμούς αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου (hedging), αλλά είναι αληθές ότι η μεγάλη ζημία στους έλληνες δανειολήπτες συνέβη μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να προσδιορίσει την ισοτιμία σε 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικό φράγκο.
Η ζημία είχε ήδη γίνει.
Η νέα απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας συμβάλλει στην ανατίμηση του φράγκου και προφανώς οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικά φράγκα δέχονται ακόμη μεγαλύτερη πίεση και ζημία.
Με βάση ρεπορτάζ και στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι στρατηγική απόφαση των τραπεζών να διευκολύνουν τους δανειολήπτες τροποποιώντας όρους, μειώνοντας τις δόσεις και γενικώς υπάρχει διάθεση από τις τράπεζες να εξετάσουν λύσεις με τους δανειολήπτες.
Οι τράπεζες είχαν σχεδιάσει ένα αρκετά ρηξικέλευθο πλάνο αναδιάρθρωσης δανείων το οποίο στρατηγικά θα διευκόλυνε τους δανειολήπτες σε φράγκο.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες έχουν διάθεση και πρόθεση να υιοθετήσουν λύσεις καινοτόμες και σίγουρα επωφελείς για τους δανειολήπτες, αλλά όχι ακόμη, καθώς οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες και δεν έχουν φθάσει σε λογικά επίπεδα κερδοφορίας ώστε να υιοθετήσουν ριζικές λύσεις.
Πάντως, οι τράπεζες έχουν κατανοήσει ότι η επιβάρυνση από το 1 ευρώ προς 1,5 ελβετικό φράγκο σε σχέση με το 1 ευρώ προς 1,02 ελβετικό φράγκο πρέπει να διορθωθεί, καθώς το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στον δανειολήπτη. Μπορεί να βρεθεί λύση…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017