Σταθάκης: Να ολοκληρωθεί η έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους

Αναγκαία προϋπόθεση  για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαμορφώσει την στρατηγική της είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης σε επιτροπή της Βουλής για το ελληνικό χρέος.

“Οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να ληφθούν τώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

“H έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που χρειάζεται να κάνει το IMF… πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα”.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μελέτη βιωσιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει πληθωρισμό κοντά στο 2%, και επιστροφή της οικονομίας σε μέση ανάπτυξη γύρω στο 2,5% αρχής γενομένης το 2017.

Η γενική ομολογία είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται άμεση ή έμμεση αναδιάρθρωση. Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες κρίσεις στο μέλλον, τόνισε.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει άμεσα αναχρηματοδότηση μέρους του ελληνικού χρέους προς το EFSF και το ESM με μείωση επιτοκίων. Μεσοπρόθεσμα μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση μέσω του κλειδώματος των επιτοκίων που είναι σήμερα κυμαινόμενα, ενώ η μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να είναι μια μακρά επιμήκυνση του χρέους.