Στάση πληρωμών στην Ελλάδα – Η ΕΚΤ απειλεί για να υπάρξει συμφωνία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στάση πληρωμών στην Ελλάδα – Η ΕΚΤ απειλεί για να υπάρξει συμφωνία

20.02.2015 11:45

Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Τα επιτόκια είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτικά. Έτσι είναι μονόδρομος ο δανεισμός από τους εταίρους-δανειστές.

Που “παίζει” αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ στην άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα;
Για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση ρευστότητας η ΕΚΤ χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δηλαδή μια συμφωνία στο Eurogroup.
Η Ελλάδα λοιπόν πιέζεται αφόρητα να συμφωνήσει, ακόμη και με μεγάλες εκπτώσεις στις απαιτήσεις της, καθώς σε περίπτωση μη συμφωνίας η ΕΚΤ έχει την ευκαιρία μέσω του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών να σταματήσει τη ρευστότητα.
Με ποιον τρόπο;
Ήδη έχει δείξει τα σημάδια.
Ο Ε.Μ.Ε. Των τραπεζών απέρριψε την Τρίτη το αίτημα για αύξηση της δυνατότητας των τραπεζών να κατέχουν κρατικά ομόλογα.
Η δικαιολογία απλή. Δεν μπορούν οι τράπεζες να δανείζονται με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών για να εξασφαλίζουν ρευστότητα του κράτους.
Αυτό ήταν μια προειδοποιητική βολή θα μπορούσε να πει κανείς “διαβάζοντας” μια μεθόδευση για πίεση στην ελληνική πλευρά καθώς σε περίπτωση μη συμφωνίας η ΕΚΤ δεν έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες που έλκουν τη φερεγγυότητά τους από τη φερεγγυότητα του κράτους…
Κάπως έτσι πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για μείωση κάτω από το όριο των 15 δισ. του ποσού των κρατικών ομολόγων γεγονός που θα οδηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο σε πραγματική ασφυξία.
Με την Ελλάδα εκτός αγορών και χωρίς την εναλλακτική των εντόκων γραμματίων είναι ζήτημα χρόνου η στάση πληρωμών.
Κάπως έτσι η Ελλάδα πιέζεται για υπογραφή και μάλιστα άμεσα.
Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να υπάρξει λύση, ωστόσο η Γερμανία δείχνει τις τελευταίες ημέρες να επικαλείται τους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί κλπ θέλοντας να αποφύγει την πολιτική συζήτηση, αφήνοντας τον χρόνο να περνάει εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η μη ύπαρξη συμφωνίας θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε αυτοματοποιημένες κινήσεις…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017