Σοκ! Η Κυβέρνηση θέλει να βάλει “χέρι” στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων | Mikrometoxos.gr

Σοκ! Η Κυβέρνηση θέλει να βάλει “χέρι” στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων

24.02.2015 10:15

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει βρει έναν τρόπο δανεισμού του Δημοσίου για να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση εσωτερικού δανεισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Εργασίας με επιστολές τους προς τις διοικήσεις των Ταμείων απηύθυναν ήδη τη σχετική πρόταση.

Η επιστολή έχει αποδέκτες τα 15 Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία έχουν διαθέσιμα ποσά που φτάνουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση αναφέρει ότι το δημόσιο θα εξασφαλίσει απόδοση της τάξης του 2% στα Ταμεία σε ετήσια βάση. Η πρώτη επιστολή έχει ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και στάλθηκε από τον ΟΔΔΗΧ προς τις διοικήσεις των Ταμείων, ενώ η δεύτερη επιστολή εστάλη δύο ημέρες μετά από τον υπουργό Οικονομικών.

Ουσιαστικά το Δημόσιο προτείνει στα Ταμεία να αγοράσουν Ρέπος για να εξασφαλίσει το Κράτος ρευστότητα, ωστόσο οι διοικήσεις των Ταμείων πρέπει να συνυπολογίσουν πως ήδη τα αποθεματικά τους έχουν υποστεί ένα κούρεμα της τάξης του 55% λόγω του PSI. Παράλληλα μέρα τη μέρα τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται καθώς οι ασφαλισμένοι είτε χάνουν την εργασία τους, είτε σταματούν να πληρώνουν και έτσι τα αποθεματικά μειώνονται ακόμη περισσότερο. Ουσιαστικά μιλάμε για μια οριακή κατάσταση τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τα Ταμεία.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017