Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας για το Γιβραλτάρ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας για το Γιβραλτάρ

10.08.2015 00:13

Συνεχείς τριβές μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο της θάλασσας στην περιοχή

Κυνηγώντας εμπόρους ναρκωτικών, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο των Ισπανών πλησίασαν στην παραλία του Γιβραλτάρ, ξεσηκώνοντας τις διαμαρτυρίες της βρετανικής για «παραβίαση» της κυριαρχίας της

Το καθεστώς κυριαρχίας του Γιβραλτάρ φαίνεται να παραμένει ένα σημείο τριβής ανάμεσα στην Αγγλία και την Ισπανία, όσα χρόνια και να περάσουν. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο έγινε το Σάββατο και σχετίζεται με ένα ακόμα επεισόδιο στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών στα στενά της Μεσογείου, ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο των ισπανών τελωνοφυλάκων καταδίωξαν σήμερα εμπόρους ναρκωτικών μέχρι παραλία του Γιβραλτάρ. Η καταδίωξη ξεκίνησε από τα στενά του Γιβραλτάρ που χωρίζουν το Μαρόκο από την Ισπανία και κατέληξε τα ξημερώματα στο Σάντι Μπέι.

Την ώρα που έφθαναν στην ακτή οι λαθρέμποροι πέταξαν στη θάλασσα το φορτίο τους και εγκατέλειψαν το σκάφος τους. Το ισπανικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά επάνω από το σκάφος των λαθρεμπόρων και το σκάφος της ακτοφυλακής έριξε στη θάλασσα λέμβο η οποία έφθασε μέχρι την ακτή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη συνέχεια επενέβη η αστυνομία του Γιβραλτάρ, η οποία συνέλαβε δύο από τους υπόπτους, ενώ ο τρίτος διέφυγε.

«Είναι απολύτως απαράδεκτη και παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η είσοδος στα ύδατά μας χωρίς ειδοποίηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αν και οι αρχές του Γιβραλτάρ συνεργάζονται συχνά με τις ισπανικές αρχές, δεν έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία σε περίπτωση τέτοιων περιστατικών. Ενώ συχνές είναι οι εντάσεις όταν οι ισπανοί τελωνοφύλακες αναλαμβάνουν δράση στα ύδατα του Γιβραλτάρ, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η διακίνηση του χασίς από το Μαρόκο κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017