Σκουρλέτης: Καμία επιπλέον φορολογική επιβάρυνση

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «Το θέμα του 17% της ΔΕΗ δεν είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης και άρα δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο».

Όπως είπε ο υπουργός: «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ακυρώνοντας την πώλησή του», για να προσθέσει ότι «Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή». Όπως αναφέρει, «το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του, όπως εξάλλου φάνηκε με το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου υιοθετήθηκε η δική μας άποψη. Δίκτυα και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις είναι σπουδαία εργαλεία για ότι έρχεται και η αξιοποίησή τους είναι επιβεβλημένη».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ρήξης με τους θεσμούς σε περίπτωση που αυτοί δεν συμφωνήσουν, ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις. Σημασία έχει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε προτάσεις και σχέδιο» και, όπως τονίζει, «Είναι καθήκον μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στις αλλαγές που συντελούνται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε».

Για το επόμενο μεγάλο τεστ της κυβέρνησης με τους θεσμούς, τα εργασιακά αναφέρει: « Δεν αποκλείω από ορισμένες πλευρές να διατυπωθούν ακραίες απαιτήσεις, ευελπιστώ όμως ότι η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα πείσει τους περισσότερους να προσέλθουν με μια διάθεση συνεννόησης».

Αναφερθείς δε στην επιβολή αλλεπάλληλων φόρων στους Έλληνες πολίτες, ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση. Θέλω να πιστεύω πως από εδώ και πέρα θα μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης και μόνο».