“Σκοτώνουν” τα όνειρα της μεσαίας τάξης για καλύτερη Παιδεία

Αφού εκμηδενίσατε ολοκληρωτικά κύριοι τη μεσαία τάξη, τώρα θέλετε να τους εκμηδενίσετε και τη δυνατότητα να επιθυμούν μία καλύτερη παιδεία για τα παιδιά τους. Ποιους νομίζετε ότι θα χτυπήσετε με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση; Τους πλούσιους; Σας διαβεβαιώ ότι σκοτίστηκαν και σας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Τη μεσαία τάξη πλήττετε.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Δυστυχώς κύριοι της κυβέρνησης, είστε ψεύτες. Κοροϊδεύετε μία ολόκληρη κοινωνία ενδύοντας δημαγωγικά τις αποφάσεις σας με το αιτιολογικό ότι τάχα πολεμάτε τους προνομιούχους. Τα όνειρα της μεσαίας τάξης “σκοτώνετε” για την παροχή μίας καλύτερης παιδείας στα παιδιά τους. Εκείνοι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Αλλά να θυμίσω ότι δεν είναι μόνο τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων που εκτοξεύονται. Είναι και τα κόστη σε φροντιστήρια και στη διδασκαλεία ξένων γλωσσών.

Σε ποιο κόσμο ζουν λοιπόν οι ΣΥΡΙΖΑίοι; Δεν ξέρουν ότι ακόμα και οι πιο φτωχές οικογένειες κόβουν από το ελάχιστο εισόδημά τους για να μπορούν να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε κάποιο φροντιστήριο; Είτε για μαθήματα (π.χ. φυσική, μαθηματικά, χημεία, φιλολογικά κλπ), είτε για εκμάθηση ξένης γλώσσας; Μπορούν να αντέξουν την αύξηση του κόστους;

Τι θέλουν να μας πουν, ότι η δημόσια παιδεία είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην χρειάζονται φροντιστήρια; Ας αφήσουν τα παραμύθια. Και ας προσέξουν, γιατί ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αντέξει πολλά. Την φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, τα ψέμματα, να κάνει τα στραβά μάτια στη ρεμούλα, το ρουσφέτι, την αδικία και την κοροϊδία, αλλά όταν το θέμα φτάνει στα παιδιά του, τότε μπορεί να μεταμορφωθεί και να ξεσπάσει. Και τότε θα διαπιστώσουν οι πολιτικοί αριβίστες της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα γίνει… “λαϊκή δημοκρατία”.

Όμως, για να το καταλάβω. Η δημόσια παιδεία σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σημείο και επίπεδο τέτοιο ώστε να μπορέσει να απορροφήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά που σήμερα φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία; Και που η επιβολή ΦΠΑ 23% θα οδηγήσει πιθανότατα τις οικογένειές τους να διακόψουν την ιδιωτική τους εκπαίδευση και να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο; Εδώ βρε Θεομπαίχτες, η ξεχαρβαλωμένη παιδεία που έχετε δημιουργήσει –ναι κύριοι της κυβέρνησης, την αποδιαλύσατε την Παιδεία– δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που ήδη υπάρχουν. Θα προσθέσετε κι άλλες;

Με τις σοβαρότατες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με απλήρωτους και κουρασμένους ψυχολογικά παιδαγωγούς, που δεν έχουν πλέον κέφι λόγω της σωρείας των προβλημάτων τους, –πλην φωτεινών εξαιρέσεων– όχι να διδάξουν, αλλά ακόμη και να πάνε στην εργασία τους.

Με σχολεία που δεν προσφέρουν κανένα εφόδιο στους μαθητές, με υπεράριθμους μαθητές στην τάξη, με μηδενική σχεδόν αξιοποίηση των ιδιαιτέρων ταλέντων των παιδιών.

Με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, με κτήρια που καλά καλά πολλά από αυτά δεν έχουν θέρμανση, με σχολεία που σε ορισμένες περιοχές λειτουργούν ακόμη ως… καταυλισμοί σε εγκαταστάσεις παρεμφερείς με εκείνες που ετοιμάζονται για τους λαθρομετανάστες.

Αντί λοιπόν να κοιτάξετε πώς θα συμμαζέψετε αυτή την δημόσια εκπαίδευση, αντί να βρείτε λύσεις στα χιλιάδες προβλήματα, το θέμα σας είναι πώς θα χτυπηθούν οι δήθεν προνομιούχοι! Άλλωστε στη λογική και την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, σημασία έχει η ισοπέδωση. Οπότε… κανένα πρόβλημα.

Βέβαια, για το γεγονός ότι η εκτόξευση του κόστους των διδάκτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας από εκπαιδευτήρια που είτε θα συρρικνωθούν είτε θα κλείσουν και σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης της δημόσιας εκπαίδευσης από την αύξηση του αριθμού των μαθητών με ταυτόχρονη περαιτέρω διόγκωση των δυσλειτουργιών, κανέναν δεν ενδιαφέρει στην κυβέρνηση. Όπως και το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους στα κάθε είδους φροντιστήρια θα ωφελήσει στο τέλος μόνο την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία. Αλλά πού μυαλό να σκεφτούν κάτι τέτοιο.

[email protected]