Σημαντική άνοδος κερδών στο 6μηνο για την ΦΑΓΕ - νέα μείωση πωλήσεων εν Ελλάδι - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σημαντική άνοδος κερδών στο 6μηνο για την ΦΑΓΕ – νέα μείωση πωλήσεων εν Ελλάδι

10.08.2015 00:07

H έκθεση σε περιβάλλον επιθετικού ανταγωνισμού στην Ελλάδα, η έκθεση σε συναλλαγματικούς κινδύνους λόγω των διακυμάνσεων των ισοτιμιών (ευρώ, στερλίνας με δολάριο), τα κόστη από τις τιμές των πρώτων υλών και η τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα που επιδεινώθηκε με τα capital controls, κατάσταση η οποία μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες για τα προϊόντα του ομίλου, ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, είναι οι βασικότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει το τρέχον δεύτερο εξάμηνο η ΦΑΓΕ.

 
Μπορεί οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να πίεσαν το πρώτο εξάμηνο τις πωλήσεις της σε αξία με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν το πρώτο εξάμηνο κατά 3,6% στα 327,6 εκατ. δολάρια, ωστόσο τα καθαρά της κέρδη σχεδόν τριπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 25 εκατ. δολάρια από 9,2 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

 

Άνοδος καθαρών κερδών η οποία οφείλεται στην αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 81,7% στα 55,6 εκατ. δολάρια, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του μικτού κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων στο 48,3% από 39,4%.

 

Ο κύριος λόγος για την αύξηση μικτού κέρδους ως ποσοστό επί των πωλήσεων ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται τόσο στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ και στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 36,4% και 19,2% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Μπορεί οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να επέδρασαν αρνητικά στις πωλήσεις σε αξία ωστόσο οι πωλήσεις σε όγκο της γαλακτοβιομηχανίας ενισχύθηκαν κατά 3,2% το πρώτο εξάμηνο.

 

Αύξηση η οποία οφείλεται στην άνοδο των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 41,3%, 36,5% αντίστοιχα. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις κινήθηκαν μεν ανοδικά, ωστόσο η αύξηση ήταν οριακή μόλις 1,6%. Μοναδική παραφωνία στο ανοδικό σερί η ελληνική αγορά στην οποία η εταιρεία είδε για ένα ακόμη εξάμηνο τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 9,4%.

 

Οι κύριοι λόγοι για τη μείωση των πωλήσεων στην Ελληνική αγορά, όπως αναφέρει η διοίκησή της στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση, ήταν η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα, η οποία επιδεινώθηκε μετά την επιβολή των capital controls, η πτώση της ζήτησης και η μείωση των πωλήσεων σε λιγότερο φερέγγυους πελάτες σε μια προσπάθεια να μειώσει την πιστωτική της έκθεση.

 

Σημειώνεται πως οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 83% των συνολικών πωλήσεων σε αξία σε σύγκριση με 76,7% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2014. Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα μεγέθη της γαλακτοβιομηχανίας το β’ τρίμηνο σε ότι αφορά τον όγκο πωλήσεων ο οποίος αυξήθηκε κατά 5,1% παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά 3,5%.

 

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις σε όγκο για τους τρεις μήνες που έληξαν στις 30 Ιουνίου του 2015 αυξήθηκαν σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες κατά 47,3%, 37,4% και 3,5%, αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 9,2%.

 

Μπορεί η ελληνική αγορά να αποτελεί ανοικτή πληγή για την ΦΑΓΕ, ωστόσο το εργοστάσιο της στη χώρα είναι αυτό το οποίο τροφοδοτεί σημαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η γαλακτοβιομηχανία, όπως αυτές της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΦΑΓΕ προχώρησε το πρώτο εξάμηνο στην υλοποίηση επενδύσεων 2,9 εκατ. δολαρίων (συντήρηση μηχανημάτων), ενώ 13,9 εκατ. δολάρια κατευθύνθηκαν στο εργοστάσιο της στις ΗΠΑ (ανάπτυξη παραγωγής και επέκταση αποθηκευτικών χώρων) για την κάλυψη της εκεί ζήτησης.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017