Σημαντικές εκροές από τις αναδυόμενες αγορές - Εν αναμονή μιας αύξησης των επιτοκίων από Federal Reserve - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σημαντικές εκροές από τις αναδυόμενες αγορές – Εν αναμονή μιας αύξησης των επιτοκίων από Federal Reserve

16.06.2015 01:16

Μεγάλες εκροές θα συνεχίσουν να υφίστανται οι αναδυόμενες αγορές (Ε.Μ.) όσο η Federal Reserve των ΗΠΑ πλησιάζει πιο κοντά σε μια αύξηση των επιτοκίων, όπως προειδοποίησε, χθες, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), έπειτα από έκθεση που έδειξε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία asset «βίωσε» την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη… έξοδο των τελευταίων επτά ετών.
«Πιστεύουμε ότι οι πιο αδύναμες αναδυόμενες αγορές είναι πιθανόν να συνεχίσουν να υποφέρουν από πολύ μεγάλες εκροές, από την πλευρά τόσο του χρέους όσο και των μετοχών, δήλωσε ο Jean-Charles Sambor, επικεφαλής στο IIF για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο «CNBC». Οι αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα μακροοικονομικά θεμελιώδη είναι οι πιο ευάλωτες, πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.
Οι επενδυτές απέσυραν 9,3 δισ. δολ. από κεφάλαια αναδυόμενων αγορών κατά την εβδομάδα έως τις 11 Ιουνίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της EPFR, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 -στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το μεγαλύτερο μέρος των εκροών -ή τα 7,1 δισ. δολ.- αποσύρθηκε από κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια. Εν τω μεταξύ, τα παγκόσμια funds αναδυόμενων αγορών «είδαν» εκροές 829 εκατ. δολ., ενώ τα funds της Λατινικής Αμερικής έχασαν 442 εκατ. δολ.
Ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε στις αυξημένες εκροές, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων του ισχυρότερου δολαρίου, των ακριβών αποτιμήσεων στις αναδυόμενες αγορές και της αύξησης των αποδόσεων στις ανεπτυγμένες αγορές κρατικών ομολόγων, που έχουν συμβάλει στην υποχώρηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.
Ενώ η Κίνα «χτυπήθηκε» σκληρά την περασμένη εβδομάδα, ο Sambor αναμένει πως η Ασία στο σύνολό της θα είναι σχετικά προστατευμένη σε σύγκριση με άλλες περιοχές. «Φυσικά υπάρχουν ορισμένες χώρες για τις οποίες ανησυχούμε ακόμη. Πιστεύουμε ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από πολύ μεγάλη πίεση, αλλά συνολικά η Ασία είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι άλλες αναδυόμενες αγορές, για όταν και εφόσον η Fed προχωρήσει σε “σύσφιξη”», δήλωσε.
Το βασικό σενάριο του IIF είναι ότι η Fed θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, κάτι που αναμένουν και πολλοί αναλυτές. Η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που ξεκινά σήμερα, θα παρακολουθηθεί στενά για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το πότε θα μπορούσε να υπάρξει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε 9 χρόνια.
Η Morgan Stanley προβλέπει επίσης περαιτέρω «πόνο» ενόψει για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Ένας λόγος για το οποίο το ισχυρότερο δολάριο δημιουργεί αντιξοότητες για τις εταιρείες των αναδυόμενων αγορών είναι το γεγονός ότι αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια σε τοπικό νόμισμα.
Με την τρέχουσα κατάσταση, η τράπεζα συστήνει την αγορά της Ιαπωνίας, η οποία, όπως σημειώνει, επωφελείται στο περιβάλλον του ισχυρότερου δολαρίου, λόγω του εξαγωγικού προσανατολισμού της.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017