Σε χαμηλό 8ετίας η έκθεση σε μετοχές ΗΠΑ: Πρώτος προορισμός η Ευρωζώνη σύμφωνα με έρευνα της BofA-ML | Mikrometoxos.gr

Σε χαμηλό 8ετίας η έκθεση σε μετοχές ΗΠΑ: Πρώτος προορισμός η Ευρωζώνη σύμφωνα με έρευνα της BofA-ML

20.05.2015 03:19

Σε χαμηλό άνω των οκτώ ετών περιέκοψαν οι ξένοι επενδυτές την έκθεσή τους στις αμερικάνικες μετοχές τον Μάιο, ενώ διατήρησαν την Ευρωζώνη στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους στην αγορά των μετοχών, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 169 fund managers, επηρεασμένοι από τις ανησυχίες σχετικά με μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών δεικτών για τις ΗΠΑ, αλλά και από την ισχύ του δολαρίου, οι επενδυτές παγκοσμίως περιέκοψαν τις τοποθετήσεις τους στις αμερικανικές μετοχές, στο 19% «underweight», από 12% «underweight» τον προηγούμενο μήνα.
«Η συγκριτική τοποθέτηση των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου βρίσκεται σήμερα στο πιο ακραίο σημείο από τον Νοέμβριο του 2007», αναφέρεται στην έρευνα της BAML. «Οι αμφισβητίες θα μπορούσαν να πάνε “long” στις αμερικανικές μετοχές συγκριτικά με την ευρύτερη αγορά», προστίθεται στην έρευνα.
Ενώ το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν ενδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κι ενώ η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου έχει ωθήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες σε υψηλά 10 μηνών, οι προσδοκίες για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει. Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες αναμένουν τώρα πως η πρώτη, από τον Ιούνιο του 2006, αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve θα έρθει εντός του δ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους ή ακόμη και αργότερα.
Την ίδια ώρα, ένα 49% δήλωσαν «overweight» σε μετοχές της Ευρωζώνης τον Μάιο, από 45% τον Απρίλιο, ενώ μόνο ένας στους 10 διαχειριστές ήταν «underweight» στις μετοχές του νομισματικού μπλοκ. «Η τοποθέτηση σε μετοχές της Ευρωζώνης παραμένει πολυπληθής», αναφέρεται στην έρευνα.
Συνολικά, οι επενδυτές μείωσαν την τοποθέτησή τους σε μετοχές παγκοσμίως σε ένα καθαρό 47% «overweight», το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Η παγκόσμια κατανομή σε ομόλογα μειώθηκε σε ένα καθαρό 60% «underweight», το χαμηλότερο σε εννέα μήνες, λόγω του παγκόσμιου sell-off στα ομόλογα τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Ενώ τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα χαρακτηρίζονται από υψηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μεταβλητότητας φέτος αφορά τα ομόλογα. Μόνο το 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένεται μια μείωση των αποδόσεων των ομολόγων αυτό το έτος.
Με το αργό πετρέλαιο να έχει ενισχυθεί περίπου κατά 50% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, μόνο ένα καθαρό 13% των επενδυτών θεωρούν το πετρέλαιο υποτιμημένο, το χαμηλότερο ποσοστό σε διάστημα οκτώ μηνών. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο των μετρητών υποχώρησε στο, και πάλι υψηλό, 4,5% τον Μάιο, από 4,6% τον Απρίλιο. Επίπεδα μετρητών πάνω από το 4,5% συνιστούν αντιθετική ένδειξη «buy» για τις μετοχές, ενώ κάτω του 3,5% στέλνουν σήμα «sell», σύμφωνα με την BAML.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017