Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος ΡΜΙ – Φόβοι επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη

Μια αιφνιδιαστική επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες περί αποδυνάμωσης της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής.

Ειδικότερα, ο σύνθετος ΡΜΙ της Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απροσδόκητα στις 51,4 μονάδες τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, από 52,1 τον Οκτώβριο, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για άνοδό του στις 52,3 μονάδες. Πάντως, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Αυτή η εξέλιξη θα απογοητεύσει την ΕΚΤ. Κατά το μάλλον ή ήττον η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι στάσιμη, η πιθανότητα μίας νέας ύφεσης έχει αυξηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα στοιχεία του PMI υποδηλώνουν μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1-0,2% στο τρέχον τρίμηνο.

Σημειώνεται ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,3 μονάδες, από 52,3 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στο 50,4, από 50,6. Ο σύνθετος δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες, καταγράφοντας συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013. «Θα θεωρούσε κανείς ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ θα κινούνταν ανοδικά οι δείκτες, αλλά κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Γουίλιαμσον. Ο υπο-δείκτης για τις τιμές αυξήθηκε στις 46,9 μονάδες, παραμένοντας, όμως, σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων από τα τέλη του 2011.

Ο σύνθετος ΡΜΙ για τη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες, από 48,2 τον Οκτώβριο, παραμένοντας όμως σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο γερμανικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 52,1, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, από 53,9 τον προηγούμενο μήνα.

* ,