Σε συναγερμό η Αρτα-Εκκενώνονται χωριά - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σε συναγερμό η Αρτα-Εκκενώνονται χωριά

01.02.2015 12:13
ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ

Σε συναγερμό η Αρτα-Εκκενώνονται χωριά

Εκκενώνονται χωριά στα πεδινά της Άρτας, μετά την επικίνδυνη άνοδο της στάθμης των ποταμών Άραχθου, Αχέροντα και Λούρου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν όλη την Ήπειρο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Άρτας και Νικολάου Σκουφά.

Σε συναγερμό η Αρτα-Εκκενώνονται χωριά

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» δήλωσε στον Σκάι, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για τεράστια προβλήματα και χαρακτηρίζοντας «τραγική» την κατάσταση, ενώ όπως δήλωσε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τα χωριά που εκκενώνονται είναι: Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά.

Καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες
Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ζημιές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Θύμα των βροχοπτώσεων ήταν και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στα σύνορα των νομών Άρτας και Ιωαννίνων που κατέρρευσε, βυθίζοντας σε θλίψη τους Ηπειρώτες.

Σε συναγερμό η Αρτα-Εκκενώνονται χωριά

Όπως σημείωσε μιλώντας στο Mega, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασ. Ψαθάς, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που συνεχίζονται και σήμερα, υπερχείλισε και το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρναρίου στην ‘Αρτα.

Σε συναγερμό η Αρτα-Εκκενώνονται χωριά

Από τις 5.00 τα ξημερώματα το εν λόγω φράγμα άνοιξε και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οριακή είναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Θύμα της κακοκαιρίας που πλήττει την Ηπειρο, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Ανεμοι έως 10 μποφόρ- Πέπλο σκόνης σκέπασε την Αθήνα

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017