Σε πτωτική δίνη και πάλι το ρούβλι - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σε πτωτική δίνη και πάλι το ρούβλι

16.12.2014 11:53

Μόνο λίγες ώρες κράτησε η εκρηκτική άνοδος του ρουβλίου, η οποία προκλήθηκε από την πρωτοφανή αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, με τα αρχικά κέρδη να έχουν περιοριστεί αυτήν την ώρα.

Ειδικότερα, στις 10:43, το ρούβλι κινείται στα 63,5 ρούβλια/δολάριο, με τα κέρδη του να έχουν περιοριστεί στο 1,1%, από 10,8% τις πρώτες προωινές ώρες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες τη νύχτα (μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Wall Street), η  κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε μια γενναία αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 10,5% στο 17%.

Αφορμή στάθηκε το μίνι «κραχ» που υπέστη το ρούβλι τη Δευτέρα, ,όταν και υποχώρησε κοντά στα 67 δολάρια, λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χτες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% το 2015, εφόσον η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί στα 60 δολάρια/βαρέλι. Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει ακόμη 416 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και το κρατικό χρέος να μην ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο οι ανησυχίες των ξένων κορυφώνονται για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών εταιρειών.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017