Σε λίγη ώρα θα επανακκινήσουν οι εργασίες – Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις 6 το πρωί

 

http://www.protothema.gr/

Στις 4.55 ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, στο γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τέλος Αυγούστου – Πληροφορίες για αυξηση του ELA τις επόμενες μέρες – Μάλλον θα αφαιρεθεί η παράγραφος για το Grexit και τα 50 δισ. ευρώ – Απόσυρση νόμων που πέρασαν από τον Ιανουάριο του 2015 – Ζητούν «προκαταβολή» σκληρά μέτρα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέο πρόγραμμα

Σε ολονύχτιο θρίλερ όπως άλλωστε αναμενόταν, εξελίσσεται η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των χωρών – μελών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα που άρχισε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για ολική οπισθοχώρηση και πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματος των εταίρων. Η συζήτηση διακόπηκε δύο φορές για κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεων με την κ. Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τούσκ. Οι συζητήσεις πέρασαν απο πολλές φάσεις που έφτασαν μέχρι την ρήξη.
Περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι

«Φύγαμε από τη φάση της κρίσης και πάμε στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων». Λίγη ώρα πριν είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξουν κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις.
Σε αυτήν συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση για νέο δάνειο από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Κατά πληροφορίες, οι δανειστές εξετάζουν χρηματοδότηση για ένα μίνι πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι το τέλος του Αυγούστου, χρόνος που απαιτείται και και για την ένταξη στο πρόγραμμα και το δάνειο του ESM.

Θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Η ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενη από συμμάχους, ζητά να υπάρξει σήμα από απόψε προς την ΕΚΤ, για να ανοίξει και πάλι ο ELA.

Ο δημοσιογράφος Paul Mason με tweet που ανέβασε στις 2:30 την νύχτα έκανε γνωστό ότι
παρουσιάζονται εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής και αποκάλυψε ότι τέθηκε εκτός του πλαισίου συζήτησης το θέμα της μεταφοράς σε Fund στο Λουξεμβούργο ελληνικής δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ, ενώ παραμένει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ψηφιστούν τα νέα μέτρα απο το Κοινοβούλιο της Ελλάδας αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας μας.

Τι γράφουν οι Ισπανοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο δημοσιογράφος Πάμπλο Ροντρίγκεζ της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, η ελληνική κυβέρνηση «παραδόθηκε και αποδέχθηκε όλα τα σημαντικά σημεία» της συμφωνίας.

Αναλυτικότερα, ο Ισπανός δημοσιογράφος γράφει ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται να μην υπάρξει αναφορά σε «κούρεμα» χρέους, αλλά και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, ο Ροντρίγκεζ γράφει ότι το απόσπασμα του εγγράφου του Eurogroup, το οποίο κυκλοφόρησε νωρίτερα και έκανε λόγο για Grexit, έχει «εξαφανιστεί» από το νεότερο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. «Δεν είχε κανένα νόημα» εξηγούν ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές που επικαλείται ο Ισπανός δημοσιογράφος, η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει υπόψη της την καλή θέληση και την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας δράση ακόμα και από αύριο.

Όσο για το ζήτημα της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, ο Ροντρίγκεζ επισημαίνει πως βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. «Οι λεπτομέρειες για το νέο ταμείο είναι ακόμα ανοιχτές. Μπορεί να μην είναι στο Λουξεμβούργο» εξηγεί ο δημοσιογράφος και διευκρινίζει ότι ενδέχεται να πρόκειται για ένα ποσό μέχρι 50 δισ. ευρώ.

Πάντως, όπως τονίζει, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και απλώς συζητούνται οι λεπτομέρειες, η διαδικασία, η μέθοδος και η φύση των στοιχείων αυτών.

«Είδαμε πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων κτίρια, γη, εταιρεία ύδρευσης, ενέργειας. Αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη. Δεν πρόκειται για στοιχεία που πωλούνται γρήγορα» γράφει ο Ροντρίγκεζ, επικαλούμενος ευρωπαϊκή πηγή.

Νωρίτερα, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών εστιάζονταν σε τρία σημεία:
1. Οι Ευρωπαίοι ζητούν τροποποίηση ή απόσυρση των νόμων που πέρασαν το 2015 χωρίς συνεννόηση και συμφωνία με τους θεσμούς,
2. Οι εταίροι δεν δίνουν τις διαβεβαιώσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει -από την Δευτέρα κιόλας- απόφαση για αύξηση του ELA προκειμένου να παρασχεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και
3. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν υποχωρούν στο ελληνικό αίτημα να δεσμευτούν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κατά πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της Αθήνας, απέσυραν την πρόταση δημιουργίας ειδικού κεφαλαίου στο Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται και θα ρευστοποιεί κρατική περιουσία, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Και συνάντηση Σόιμπλε, Τσακαλώτου και Σαπέν

Νωρίτερα η διαδικασία της αξιολόγησης του κειμένου που συντάχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup είχε διακοπεί εκ νέου -για περίπου δύο ώρες- σε πολύ κακό κλίμα, προκειμένου να γίνει τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση των τεσσάρων συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

– Το ταμείο των 50 δισ. ακίνητης περιουσίας στο Λουξεμβούργο: Η ελληνική πλευρά το απορρίπτει.
– Το δημόσιο χρέος και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωσή του.
– Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
– Η ρευστότητα των τραπεζών , με την Ελλάδα να ζητάει άνοιγμα του ELA από τώρα.

Η Σύνοδος ξεκίνησε εκ νέου στις 21:00.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου, Σόιμπλε και Σαπέν. Περί τις 23:00, ο κ. Σόιμπλε αποχώρησε, με τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας να συνεχίζουν. Σχεδόν τρία τέταρτα αργότερα, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Περίπου ένα τέταρτο μετά τη μία πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μία νέα τετραμερής πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 04.55 (ώρα Ελλάδος) και συνεχίστηκαν οι εργασίες της Συνόδου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι εντελώς στο καναβάτσο, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι λένε ότι οι παράλογες απαιτήσεις των εταίρων υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αδιέξοδο σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας ζητά να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι “η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία”, άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι φυσικά φανερό, όπως λέγεται και από ελληνικές πηγές, ότι “θα ειναι μια σκληρή συμφωνία”, που εν πολλοίς θα δείχνει και τιμωρητική, ώστε οι ηγέτες να στείλουν μήνυμα σε όποια κυβέρνηση θελεί να αντισταθεί

Η συζήτηση γίνεται με βάση και ένα κείμενο, στο οποίο κατέληξε νωρίτερα, χωρίς όμως πλήρη ταύτιση απόψεων, το Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να το θεωρεί προβληματικό.

Στο κείμενο αυτό για παράδειγμα υπάρχει γερμανική προταση για να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακα στοιχεία της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, σε μια εταιρεία διαχείρισης. Η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τους Έληνες, αλλά μάλλον και από τη Σύνοδο.

Όπως τόνισε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, το κείμενο στο οποίο κατέληξε νωρίτερα το Eurogroup είναι «το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα» και σημείωσε την ανάγκη οι διαβουλεύσεις να επικεντρωθούν στα βασικά σημεία του κειμένου.