Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup – Πράσινο φως στο νέο τριετές δάνειο

Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup – Πράσινο φως στο νέο τριετές δάνειο
Προς την ολοκλήρωσή του – μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης – οδεύει το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν το νέο, τριετές δάνειο, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα

Οι διεργασίες του Eurogroup διεκόπησαν για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να συγγραφεί η κοινή ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν επιφυλάξεις για τους δημοσιονομικούς στόχους, κάνοντας λόγο για πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για τη λειτουργία του Ταμείο των 50 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι διαφωνίες γεφυρώθηκαν γρήγορα επιτρέποντας στους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα πράγματα έγιναν ευκολότερα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η γερμανική πλευρά εγκατέλειψε τάχιστα τα σχέδια περί δανείου – γέφυρα και συναίνεσε στην ελληνική συμφωνία. Στις θετικές ενδείξεις προσμετρήθηκε και η αισιοδοξία της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε απολύτως εφικτή τη συμφωνία. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών παρενέβη μέσω βιντεο-κλήσης και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «πολύ θετικές».

Κατά τη διάρκεια του Euro Working Group, το οποίο προηγήθηκε του Eurogroup, Έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν ετέθη καθόλου το ζήτημα του δανείου – γέφυρα.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι η πρώτη δόση του νέου δανείου θα ανέρχεται στα 12,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθως θα εκταμιευτούν ακόμη 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. 

Το συνολικό ποσό της α’ δόσης θα διαμορφωθεί στα 23 δισ. ευρώ, καθώς θα δοθούν ακόμη 500 εκ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανταπόκριση του Guardian στις Βρυξέλλες, το ύψος της βοήθειας ενδεχομένως να ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ως μαξιλάρι ασφαλείας. 
BANKINGNEWS.GR