Σε επίπεδα-ρεκόρ οι Μ&Α το 2015 Αύξηση αξίας συμφωνιών 37% στο α’ 6μηνο – Ώθηση από mega deals - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι Μ&Α το 2015 Αύξηση αξίας συμφωνιών 37% στο α’ 6μηνο – Ώθηση από mega deals

05.08.2015 21:30

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι Μ&Α το 2015
Αύξηση αξίας συμφωνιών 37% στο α’ 6μηνο – Ώθηση από mega deals

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αξία συμφωνιών ενδέχεται να καταγραφεί το 2015, καθώς η ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Μ&Α) επιταχύνθηκε περαιτέρω κατά το α’ εξάμηνο του έτους, όπως ανέφερε έκθεση της ΕΥ.

 
Η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 ανήλθε σε 2,27 τρισ. δολ., το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε εξαμηνιαία βάση, οριακά χαμηλότερο από το ιστορικά υψηλότερο των 2,59 τρισ. δολ., που είχε καταγραφεί κατά το α’ εξάμηνο του 2007.

Η αξία των συμφωνιών αυξήθηκε κατά 37%, κυρίως χάρη στον μεγάλο αριθμό μεγάλων συμφωνιών (mega deals). Μάλιστα, οι συμφωνίες με αξία μεγαλύτερη των 10 δισ. δολ. ανήλθαν σε 31, αποτελώντας νέο ρεκόρ πρώτου εξαμήνου, καθώς ξεπέρασαν τις 27 συμφωνίες που είχαν υπογραφεί κατά το α’ εξάμηνο του 2007.


Την ίδια ώρα, η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για αυτόν τον μήνα του έτους, ενώ εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, το 2015 αναμένεται να ξεπεράσει το 2007 -χρονιά ορόσημο στην ιστορία των Μ&Α.
Οι υψηλές επιδόσεις αναμένεται να συνεχισθούν και κατά το β’ εξάμηνο του 2015, καθώς η καταγραφόμενη διάθεση για νέες συμφωνίες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πενταετίας. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη 12η έκδοση της έρευνας της ΕΥ «Global Confidence Barometer», πάνω από το 50% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να συνεχίσουν τις εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά Μ&Α παραμένει ισχυρή, δεν φαίνεται να βρίσκεται σε φάση υπερθέρμανσης.


Την ίδια ώρα, οι αποκλίνουσες οικονομικές και νομισματικές συνθήκες δείχνουν να ενισχύουν τις διασυνοριακές συμφωνίες, η συνολική αξία των οποίων ανήλθε σε 716 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 48% σε ετήσια βάση. Η χώρα που προσέλκυσε τις περισσότερες συμφωνίες ήταν οι ΗΠΑ (184 δισ. δολ.), ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (169 δισ. δολ.), η  Ελβετία, η Γαλλία και η ηπειρωτική Κίνα.

Συμπεριλαμβανομένων και των εγχώριων συμφωνιών, οι ΗΠΑ προηγούνται και πάλι, με συνολική αξία συναλλαγών 1,1 τρισ. δολ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 46% της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως. Ακολουθούν η ηπειρωτική Κίνα (222 δισ. δολ.), το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ και η Γαλλία.
Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο τομέας της υγείας είναι ο πιο δυναμικός μέχρι στιγμής το 2015, με συμφωνίες ύψους 340 δισ. δολ., αυξημένες κατά 50%, κυρίως χάρη στη ζήτηση για νέα και καινοτόμα φάρμακα.

 

 

Επίσης, αυξημένη κινητικότητα παρατηρήθηκε στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές του πετρελαίου, με την αξία των συμφωνιών να υπερδιπλασιάζεται (+136%), στα 264 δισ. δολ., ενώ ακολουθούν η τεχνολογία (247 δισ. δολ., +69%) και οι τηλεπικοινωνίες (211 δισ. δολ., +13%).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017