Σε αναμονή παραμένουν οι αγορές - Παράταση έως τις 13 Ιουλίου του κλεισίματος της αγοράς του Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σε αναμονή παραμένουν οι αγορές – Παράταση έως τις 13 Ιουλίου του κλεισίματος της αγοράς του Χ.Α.

10.07.2015 00:17

Μια ακόμα ολιγοήμερη παράταση έλαβε χθες η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες ότι, σε συνέχεια της από 8.7.2015 Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α’ 65/28.06.2015), παρατείνεται αντίστοιχα η από 29.6.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τις 13 Ιουλίου.

 
Ειδικότερα, αποφασίστηκε να  α) να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά να β) να παραμείνει κλειστή η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων, γ) να εξακολουθήσει η αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, δ) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας εκκαθάρισης από την εταιρία εκκαθάρισης για τους τίτλους και τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Αγορά Αξιών και στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

 
Επίσης, αποφασίστηκε να  εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας του χρηματικού διακανονισμού πράξεων σε τίτλους της ελληνικής αγοράς που διενεργείται από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).

 

Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης ζουν στιγμές δυνατής αντίδρασης καθώς μετά τις τελευταίες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το νέο αίτημα και την ανοιχτή παρουσίαση των θέσεων της οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο βέβαιοι  ότι κραδασμοί από την ελληνική κρίση θα μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα, ενώ το δυνατό rebound των κινεζικών μετοχών μετά από το τελευταίο πτωτικό σερί δείχνει να δίνει επιπλέον κίνητρα στους εν δυνάμει αγοραστές.

 
Άλλωστε, όπως, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια συνολικότερη και εντατικότερη προσπάθεια από μεγάλα κέντρα αποφάσεων με βασικούς πρωταγωνιστές την Γαλλία και τις ΗΠΑ με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και με το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους να μπαίνει, όπως υποστηρίζεται, για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο τραπεζικό των διαπραγματεύσεων.

 

Η εξέλιξη αυτή, η κινητοποίηση αυτή ισχυρών «παιχτών» δείχνει να δημιουργεί προσδοκίες για επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας, δίνοντας τα πρώτα απαραίτητα καύσιμα στην επενδυτική κοινότητα.
Οι δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία, Λονδίνο κέρδιζαν πάνω από 2%, το ευρώ παρέμενε σε σταθεροποιητική τροχιά, ενώ η αγορά της Wall Street στις πρώτες ώρες πραγματοποιούσε ισχυρό come back με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις.
Βελτιωμένη η εικόνα στην αγορά ομολόγων με τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας να κινούνται ανοδικά, με εξαίρεση την γερμανικό όπου η απόδοση στην 10ετία βρισκόταν στο 0,697%.

 

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς έφθασε στο 2,171%, του ιταλικού στο 2,175% και του πορτογαλικού στο 2,918%, ενώ η  απόδοση του ελληνικού ομολόγου έφθανε στο 19,291% με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στις 1.859 μονάδες βάσης.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017