Σε αναζήτηση κοινού εδάφους για συμφωνία

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Μπορεί οι συζητήσεις σε επίπεδο Βrussels Group που έχουν ξεκινήσει από την Πέμπτη να διεξάγονται σε καλύτερο κλίμα, τα θέματα όμως τα οποία εξετάζονται, παραμένουν ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει συμφωνία σε κανένα τομέα, σύμφωνα με όσα δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Κι ενώ αναμενόταν η συζήτηση να γίνει επί του πολυνομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυαν ότι αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αντιθέτως, πραγματοποιείται μία λεπτομερής συζήτηση σε μία σειρά από θέματα όπως το μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις  και τα δημοσιονομικά ζητήματα. Και στα τρία αυτά θέματα, για τα οποία η συζήτηση έγινε χθες, οι προβλέψεις της ελληνικής πλευράς δεν συμβαδίζουν με αυτές των εταίρων, καθώς είναι πολύ πιο «θετικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο από την Ελλάδα αριθμεί περίπου 25 άτομα και είναι το πιο πολυπληθές μέχρι στιγμής, καθώς φαίνεται να αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η είσοδος των τεχνικών κλιμακίων στα ελληνικά υπουργεία.

Ετσι, αντί να βρίσκονται στην Αθήνα, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στις Βρυξέλλες με μία σειρά από στοιχεία, δυσκολεύοντας την διεξαγωγή των συζητήσεων αλλά τηρώντας ταυτόχρονα, την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι η Τρόικα δεν θα μπαίνει στα ελληνικά υπουργεία.

Στη χθεσινή ατζέντα τέθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Οι συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες σήμερα Σάββατο, έως 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.