Σενάρια μυστικής συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος ΕΣΡ | Mikrometoxos.gr

Σενάρια μυστικής συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος ΕΣΡ

12.11.2016 15:30

Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, το οποίο αναφέρει συνδιαλλαγή του κόμματος με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει συμφωνία για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Με ανακοίνωση του, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει το δημοσίευμα “ψευδές και καταφανώς ανυπόστατο”, ενώ όπως αναφέρεται ήταν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόσυρση των αντισυνταγματικών διατάξεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:

Γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι, ότι η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, έχει ενοχλήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους.

Κατανοούμε επομένως ότι το σημερινό απολύτως ψευδές και καταφανώς ανυπόστατο δημοσίευμα στο “στίγμα” γνωστού δημοσιογράφου, έρχεται  καθ υπαγόρευση τόσο των νέων αφεντικών του, όσο και των πολιτικών προσώπων και κύκλων που ξεβολεύονται με την κεντρική θέση μας και αντιπαρατίθενται ανοιχτά.

Δυστυχώς για όλους αυτούς η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όπου η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανάγκασε τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει όλες τις αντισυνταγματικές και καθεστωτικές διατάξεις του νόμου Παππά, τη δε Νέα Δημοκρατία να αποδεχθεί συρόμενη τη θέση μας και να συμβάλλει στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.

Ότι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται, εμείς θα συνεχίσουμε.
Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

Και επειδή το μήνυμα μας φθάνει στην κοινωνία, τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους.
Οι επιθέσεις τους πέφτουν στο κενό.

Υ.Γ. Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία τα συμφέροντα που έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα τον εγκαταλείπουν και σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ. Άξιος ο μισθός τους…”.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Για παρασκήνιο και συνδιαλλαγή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο “Τα Νέα”, εμπλέκοντας τον ανασχηματισμό με την σύγκληση του ΕΣΡ. Σύμφωνα με άρθρο του Χρ. Παπαχρήστου, μετά από εμπλοκή του Κώστα Λαλιώτη υπήρξε συμφωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου, που αφορούσε την μη υπουργοποίηση των προερχόμενων εκ του ΠΑΣΟΚ  μελών του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόσφατο ανασχηματισμό, με αντάλλαγμα από πλευράς του ΠΑΣΟΚ την στήριξη της κυβερνητικής πρότασης για τον σχηματισμό ΕΣΡ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό το “αλισβερίσι” προκάλεσε την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τον αρραβώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τον “προξένεψαν” ο Κώστας Λαλιώτης και ο Χρήστος Σπίρτζης ένα μεσημέρι στο εστιατόριο της Μίνας, στην περιοχή της Ακρόπολης. Προ δύο εβδομάδων περίπου. Ο Σπίρτζης έφερε την πρόταση Παππά για την αποκόλληση του ΠΑΣΟΚ από τη στρατηγική του Μητσοτάκη, ο Λαλιώτης ανέλαβε να τη μεταφέρει στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά κάποια στιγμή και προς επίρρωση της διαφαινόμενης συμφωνίας έγιναν και τηλεφωνικές συνεννοήσεις του Λαλιώτη με Νίκο Βούτση και Αλέκο Φλαμπουράρη, που εγγυήθηκαν την τήρηση της – όποιας – συμφωνίας και το deal έκλεισε”.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο αυτή ήταν η συμφωνία, “ψηφίζουμε τις τροπολογίες, αλλά εσείς”: n Πρώτον, στον ανασχηματισμό θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη (έτσι κόπηκαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μάρδας και Θεοδώρα Τζάκρη). n Δεύτερον, δεν θα υπουργοποιηθούν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (με τον τρόπο αυτό απετράπη η υπουργοποίηση της Λούκας Κατσέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Στέφανου Τζουμάκα, πιθανώς και του Νίκου Χριστοδουλάκη). n Τρίτον, η εξέταση του Νίκου Σαλαγιάννη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία του Κινήματος, να αποφευχθούν οι προβοκατόρικες ερωτήσεις και να μην μπει σε βαθιά νερά, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπλοκα θέματα στο ΠΑΣΟΚ.

Ως bonus για τη συμφωνία θα πρέπει να αποτιμηθεί η εκ μέρους του Πρωθυπουργού υποβάθμιση, είτε με περικοπή αρμοδιοτήτων είτε με μετακίνηση των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, για παράδειγμα, από ισχυρός υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, χωρίς μάλιστα τις αρμοδιότητες για τις Μεταφορές όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά. Ο δε υπουργός Υποδομών Σπίρτζης είδε τις αρμοδιότητές του για τις Επικοινωνίες να ψαλιδίζονται και να μεταφέρονται στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο χωρίς αυτές θα ήταν μια απλή Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Και σε ό,τι αφορά την εξέταση του Σαλαγιάννη ως bonus μπορεί να θεωρηθούν και… διεισδυτικές ερωτήσεις (από τον μέχρι τότε πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο) του τύπου “πώς κρίνετε τις δηλώσεις του κυρίου Βενιζέλου στον Σκάι;”.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017