Σαρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις – Προηγείται με διπλάσιο ποσοστό από τον Τζεμπ Μπους στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών

Υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων μετά το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, στο οποίο ήρθε σε σύγκρουση τόσο με τους αντιπάλους του όσο και με τους παρουσιαστές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο Τραμπ προηγείται των 17 αντιπάλων του για το χρίσμα με ποσοστό 24%, όσο ήταν και πριν από το ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης. Αντιθέτως, ο κυριότερος αντίπαλός του, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας Τζεμπ Μπους συγκεντρώνει μόλις 12%, έχοντας πέσει κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Κανείς από τους υπόλοιπους 15 υποψηφίους δεν συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 8%.

Ο πρώην σταρ των τηλεριάλιτι έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για τα σχόλια που έκανε για την παρουσιάστρια του καναλιού Fox News κατά τη διάρκεια και μετά το ντιμπέιτ αλλά και για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τους Μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ. Η επίθεση που εξαπέλυσε στον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2008, προκάλεσε την οργή πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή σε δείγμα 278 ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικανοί, έχει περιθώριο λάθους 6,7%.