Σακελλαρίδης: Δεχόμαστε πιέσεις για επιπλέον μέτρα - Δεν θα πάμε βήμα πίσω [σ.σ... ίσα κι αράξαμε...] - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σακελλαρίδης: Δεχόμαστε πιέσεις για επιπλέον μέτρα – Δεν θα πάμε βήμα πίσω [σ.σ… ίσα κι αράξαμε…]

23.06.2015 10:07
«ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ…»

Σακελλαρίδης: Δεχόμαστε πιέσεις για επιπλέον μέτρα – Δεν θα πάμε βήμα πίσω

Ζήτημα χρόνου χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδεχόμενος ότι στη λίστα μέτρων υπάρχουν σκληρά μέτρα. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε επίσης την μεγάλη πίεση των δανειστών για επιπλέον μέτρα, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε χθες στους δανειστές.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ σκληρή έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε να διασωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και το κοινωνικό κράτος.

Αναγνώρισε ότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση είναι μεγάλες αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να πάει βήμα πίσω από αυτά που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, αν και άφησε ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω διευθετήσεις, αποσαφηνίσεις και βελτιωτικές αλλαγές. Όμως, όπως είπε, άλλα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα και περίπτωση να εφαρμοστούν.

Παραδέχτηκε ότι υπό άλλες συνθήκες οι μεταρρυθμίσεις που θα έκανε η κυβέρνηση θα ήταν άλλου χαρακτήρα, αλλά τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο προσανατολισμός των μέτρων έγκειται στην αναδιανομή των βαρώνκαι ανέφερε με έμφαση ότι είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αυτά που κατάφερε να γλιτώσει ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για να μην ικανοποιηθούν και άλλες παράλογες απαιτήσεις.

Τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδαςκαι, όπως είπε, εκτιμάει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο ως προς αυτό «δείχνοντας» τις επερχόμενες συνεδριάσεις σε επίπεδο Eurogroup και συνόδου κορυφής.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά το θέτει όχι όπως είπε χαρακτηριστικά για να χρυσώσει το χάπι αλλά γιατί το θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ώστε να αρθεί ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και τα χρηματοδοτικά ζητήματα.

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ώστε να υπάρξει διευθέτηση και αυτού του θέματος, κάνοντας λόγο για μάχη της κυβέρνησης. Στάθηκε επιπρόσθετα επ’ αυτού στο γεγονός ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών ενώ σχετικά με το γεγονός ότι χθες φάνηκε το θέμα του χρέους να απορρίφθηκε από τους εταίρους ως μέρος μιας συμφωνίας απάντησε με νόημα: «Ας περιμένουμε τα επόμενα 48ωρα και την κατάληξη της συμφωνίας».

Για το ζήτημα της νησιωτικότητας σημείωσε ότι το έθεσε χθες μετ’ επιτάσεων ο πρωθυπουργός επειδή πιστεύει ότι υπάρχει θεμελιωμένο επιχείρημα νησιωτικότητας και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να διατηρείται η εξαίρεση και εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνηση ότι υπάρχει βάση και ελπίδες να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.

«Μπορεί να βρεθούν ισοδύναμα, μπορεί και να μην είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε ισοδύναμα σε σχέση με αυτό το μέτρο», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση σχετικά με το εάν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από βουλευτές, αλλά επέμεινε ότι αυτό που θα ήθελε να διαβεβαιώσει είναι ότι η βασική κατεύθυνση της συμφωνίας και των μέτρων που λαμβάνονται είναι να υπάρχει μια αναπροσαρμογή των βαρών σε σχέση όσους πλήρωναν όλο το προηγούμενο διάστημα «σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να διασφαλίζεται δηλαδή η κοινωνική δικαιοσύνη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όποις δει αναλυτικά τα μέτρα που προτείνονται θα δει οτι είναι μέτρα που αφορούν κυρίως τα μεγαλύτερα εισοδήματα ώστε να υπάρχει ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι εφόσον στην ψηφοφορία στη Βουλή δεν καταγραφεί κυβερνητική πλειοψηφία, δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της η κυβέρνηση καθώς “χάνει τη δεδηλωμένη των κομμάτων που στηρίζουν”.

Ανέφερε ότι υπάρχει προσωπική ευθύνη του κάθε βουλευτή που γνωρίζει και αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και την κρισιμότητα του όλου εγχειρήματος, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει μια συμφωνία που εισάγει το θέμα των εργασιακών σχέσεων και που προσπαθεί να μην θίξει επαγγέλματα που θα μπορούσαν πραγματικά να αντιμετωπίσουν “πολύ σκληρές συνθήκες” αν περνούσαν «συγκεκριμένες πολιτικές».

Επιχειρεί η κυβέρνηση -πρόσθεσε- να φέρει προτάσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ που αντιμετωπίσουν ζητήματα ανταγωνισμού ώστε να χτυπηθούν μονοπώλια και ολιγοπώλια.

Αναγνώρισε ότι τα μέτρα θα απαιτήσουν θυσίες και από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, αλλά είπε ότι θα μπορούσαν να πληρώσουν περισσότερα αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν στο 3%, τονίζοντας ότι από τη μείωσή του στο 1% προκύπτει μείωση των απαιτούμενων ποσών κατά 3,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ψηφοφορία στη Βουλή και το εάν θα έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα άρθρο, είπε ότι «σίγουρα το χρονικό διάστημα είναι προσδιορισμένο» καθώς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 30/6 αλλά συμπλήρωσε ότι δεν θα ήθελε να προσδιορίσει ακριβώς τη διαδικασία και θα αναμένει να αποφασίσει η κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία.

Σχετικά με το εάν θα καταθέσει η κυβέρνηση αίτημα για παράταση του προγράμματος στα κοινοβούλια, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι το ζήτημα είναι τι είδους θα είναι η παράταση καθώς το σημαντικό στοιχείο θα είναι να δίνει η συμφωνία παράταση με χαρακτηριστικά που να επιλύουν το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Σε αντίθετη περίπτωση -είπε- στην ουσία θα ανακυκλώνονται τα υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν και το χρηματοδοτικό. Εφόσον υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ανέφερε, τότε αλλάζει και ο χαρακτήρας του προγράμματος υπό παράταση.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017