Σίγουρη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην νέα πιστωτική γραμμή - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σίγουρη η συμμετοχή του ΔΝΤ στην νέα πιστωτική γραμμή

17.11.2014 02:11

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει τα 12,5 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ, ωστόσο το τρέχον Μνημόνιο μεταξύ των δύο μερών θα μετατραπεί σε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου θα γίνεται η εκταμίευση ποσών ανάλογα με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ένα περίπλοκο σχήμα λοιπόν για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους δανειστές, ώστε με το που επιστρέψει η τρόικα να είναι έτοιμη προς ψήφιση η νέα συμφωνία.

Με άλλα λόγια, τα 12,5 δισ. ευρώ θα παραμείνουν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιείται ανάλογα με την πρόσβαση στις αγορές.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, θα αποδεσμεύει “δόσεις” του ποσού ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Έτσι δημιουργείται ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας», με την προϋπόθεση να τηρηθεί ένα πρόγραμμα βασικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό θα είναι εποπτικός των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο με χαλαρότερους όρους σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς.

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη ζητηθούν τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία θα επιστραφούν στον ESM για την «πιστωτική γραμμή» που θα ανοίξει, το σχήμα ECCL δηλαδή.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017