Σήμερα θα ξεκλειδώσουν από τα limit down και οι τράπεζες, προσωρινή αναλαμπή με την συμφωνία, ακολουθεί νέα πτώση | Mikrometoxos.gr

Σήμερα θα ξεκλειδώσουν από τα limit down και οι τράπεζες, προσωρινή αναλαμπή με την συμφωνία, ακολουθεί νέα πτώση

05.08.2015 07:30

Σήμερα θα ξεκλειδώσουν από τα limit down και οι τράπεζες, προσωρινή αναλαμπή με την συμφωνία, ακολουθεί νέα πτώση

Θα υπάρξει συμφωνία για τα 83-86 δισεκ. αυτό θα δώσει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση – αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες…..
Η ολική καταστροφή που έχει συντελεστεί στο χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο, πρόκειται για ολοκληρωτική κατάρρευση. Σε δύο ημέρες οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει 60% και οι 5 απόρροια της νέας ανακεφαλαιοποίησης που αλλάζει επί τα χείρω τα κεφαλαιακά δεδομένα και υποχρεώνει σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι μετοχές έχουν καταρρεύσει. Είναι ενδεικτικό ότι η Εθνική π.χ. στα 0,6010 ευρώ βρίσκεται -72% χαμηλότερα σε σχέση με την αύξηση κεφαλαίου του 2014. Η Πειραιώς στα 0,1960 ευρώ βρίσκεται -88,5% από την τιμή της ΑΜΚ του 2014. Έχει συντελεστεί ολοσχερής καταστροφή στον τραπεζικό κλάδο με υπαιτιότητα των εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης.
Σήμερα θα ξεκλειδώσουν από τα limit down και οι τράπεζες, προσωρινή αναλαμπή με την συμφωνία, ακολουθεί νέα πτώση
Δυστυχώς το έγκλημα είναι γεγονός και το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί για να διορθωθεί η κατάσταση; Ας ξεκινήσουμε από την τρέχουσα καθημερινότητα. Οι μετοχές των τραπεζών 3 και 4 Αυγούστου έχουν υποστεί κραχ, καταστροφή με απώλειες -60% έχασαν το 60% της αξίας τους σε δύο ημέρες. Χθες έκλεισαν ξανά στο limit down με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 204 εκατ μετοχές ενώ το GREK το ETF του FTSE 20 στην Νέα Υόρκη έκλεισε με οριακά κέρδη.
Λογικά σήμερα 5 Αυγούστου οι τραπεζικές μετοχές μπορεί να ξεκινήσουν στο limit down εκ νέου αλλά μέσα στην συνεδρίαση να ξεκλειδώσουν και να μετριάσουν αισθητά τις απώλειες τους.
Δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο και θετικό γύρισμα στο χρηματιστήριο και στις τραπεζικές μετοχές.
Η αγορά θα σταθεροποιηθεί και με αφορμή την συμφωνία για τα 83-86 δισεκ. δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ισχυρή ανοδική αναλαμπή που όμως δεν θα αλλάξει την κυρίαρχη τάση στο χρηματιστήριο που είναι καθοδική.
Τα χαμηλά η αγορά ακόμη δεν τα έχει δει το fair value στις 550-600 μονάδες παραμένουν ρεαλιστικός στόχος και σε ένα ακραίο σενάριο οι 350 μονάδες.
Σήμερα θα ξεκλειδώσουν από τα limit down και οι τράπεζες, προσωρινή αναλαμπή με την συμφωνία, ακολουθεί νέα πτώση
Οι 7 παράγοντες που καθορίζουν την τύχη του ΧΑ;

1)Θα υπάρξει συμφωνία για τα 83-86 δισεκ. αυτό θα δώσει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση – αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες.
Η συμφωνία επίκειται περί τις 18-21 Αυγούστου του 2015, εκείνη την περίοδο αναμένεται άνοδος στο χρηματιστήριο – δεν αποκλείεται να είναι ισχυρή η άνοδος -.

2)Υπάρχουν αναφορές που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει εκλογές με λίστα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του ντροπιαστικού μνημονίου.
Η εξέλιξη αυτή θα επιδράσει αρνητικά στην χρηματιστηριακή αγορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – αν πάρει την έγκριση για εκλογές από την ΕΕ – θα τις κερδίσει αλλά και πάλι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης του ντροπιαστικού μνημονίου.

3)Το μνημόνιο είναι ακραία αντιαναπτυξιακό, ακραία υφεσιακό και όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα αποδώσει.  
Το τρίτο μνημόνιο με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει.
Και η αποτυχία θα καταγραφεί ως ύφεση στο ΑΕΠ με -4% για το 2015 και -1,75% για το 2016 σε ένα μάλλον ουδέτερο σενάριο, η ανεργία θα αυξηθεί εκ νέου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ο πρωτεργάτης της εθνικής παραγωγής θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

4)Οι τράπεζες που αποτελούν τον μηχανισμό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας βρίσκονται παγιδευμένες, βρίσκονται σε ομηρία, λόγω των κρατικών κεφαλαίων που έχουν δανειστεί και των κρατικών κεφαλαίων που θα δανειστούν εκ νέου λόγω των stress tests του Οκτωβρίου του 2015.

5)Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αυτό σημαίνει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου που πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλές για να είναι ελκυστικές.
Άρα reverse split και χαμηλές τιμές αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες.

6)Οι τράπεζες το 2015 θα εμφανίσουν τεράστιας κλίμακας ζημίες και το 2016 επίσης θα εμφανίσουν μικρότερης κλίμακας ζημίες.
Άρα κέρδη από το 2017.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον κλάδο των τραπεζών όχι επενδύσιμο ενώ δημιουργείται και πρόβλημα με το DTA και DTC δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογία που προαπαιτεί κερδοφορία.
Η αναβαλλόμενη φορολογία φθάνει τα 15,48 δισεκ. ευρώ.

7)Οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στην ίδια παγίδα όπως ήταν το 2013 και 2014.
Γιατί οι τράπεζες δεν χορήγησαν δάνεια, γιατί οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν;
Όταν οι ιδιώτες επενδυτές ανακεφαλαιοποιούν μια τράπεζα έχουν την απαίτηση από τις διοικήσεις να βελτιώνουν τις αποδόσεις κεφαλαίου ROE ώστε να το καρπούνται ως μέρισμα από τα κέρδη και ως χρηματιστηριακή απόδοση.
Οι τράπεζες μέχρι το 2020  δεν θα μπορέσουν να διανείμουν μέρισμα λόγω των κρατικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είναι κρατικό πρέπει να επιστραφεί.
Το ίδιο ισχύει και με την ρευστότητα 129 δισεκ. έχουν αντλήσει οι τράπεζες από το ευρωσύστημα εκ των οποίων 90,5 δισεκ. είναι ELA αυτή η ρευστότητα πρέπει να επιστραφεί.

www.bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017