Σάλος μετά την βόμβα Βαρουφάκη για σχέδιο εξόδου από ευρώ | Mikrometoxos.gr

Σάλος μετά την βόμβα Βαρουφάκη για σχέδιο εξόδου από ευρώ

14.07.2015 04:31

Σάλος μετά την βόμβα Βαρουφάκη για σχέδιο εξόδου από ευρώ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις-βόμβα του Γιάννη Βαρουφάκη για σχέδιο εξόδου από το ευρώ και την έκδοση παράλληλου νομίσματος, καθώς και την ύπαρξη ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών που προετοίμαζε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επιπλέον, ο τέως υπουργός μιλώντας σε αυστραλιανό σταθμό, χαρακτήρισε τη συμφωνία που έκλεισε στις Βρυξέλλες, «καταστροφική» και την παραμοίασε με την συνθήκη των Βερσαλλιών.

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Μega, υποστήριξε: «ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ο μοιραίος άνθρωπος όλο αυτό το διάστημα. Δούλεψε με δόλο και αυτό θα του καταλογισθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού», διευκρινίζοντας πως η ίδια μιλά για πολιτικό δόλο, ενώ πρόσθεσε πως ο τέως υπουργός έδρασε «σε αγαστή συνεργασία με τον (Γερμανό υπουργό Οικονομικών) Βόλφκανγκ Σόιμπλε».

«Ενέπαιξε τον ελληνικό λαο, την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο και τους εταίρους…Η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 300 βουλευτών είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο ρόλος είναι εξαιρετικά ύποπτος» υπογράμμισε η Ντ. Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, κρίνει ως απολύτως αναγκαία την ακρόαση του κ. Βαρουφάκη, λόγω των σημερινών δηλώσεών του για την περί Grexit εισήγησή του στον πρωθυπουργό μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι οποίες, όπως αναφέρει, «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο».

Μάλιστα ο Α. Λοβέρδος ζητεί από τον πρόεδρο της Εξεταστικής, να προσκληθεί ο κ. Βαρουφάκης κατά προτεραιότητα:

«Είναι προφανές κύριε Πρόεδρε, πως ενόψει των συγκλονιστικών εξελίξεων που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες και των θυσιών που αυτοί θα υποβληθούν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Eυρωζώνη, είναι απολύτως αναγκαία η πρόσκληση του κ. Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την αντιμετώπιση της δραματικής κρίσης μέσω της πολιτικής των μνημονίων. Προτείνω κ. Πρόεδρε να μεταφέρετε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής την ανωτέρω πρότασή μου, προκειμένου να αποφασίσουμε την κατά προτεραιότητα πρόσκλησή του».

«Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε για να μην μας επιβληθεί» / «Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο Γ. Βαρουφάκης.

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm για το θόρυβο που προκλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις περί Grexit, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντίθετα έκανε σχέδια για την αποφυγή του: «Δεν μιλήσαμε ποτέ για δικό μας νόμισμα, κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, δηλαδή την αποφυγή του Grexit».

Μάλιστα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πως θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε».

Στην συνέντευξη του στο περιοδικό Newstatesman ο τέως υπουργός αποκάλυψε ότι εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο Grexit και ότι είχε εισηγηθεί την έκδοση IOU’s (παράλληλου νομίσματος) καθώς και «κούρεμα» των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε περίπτωση που η Φρανκφούρτη έκλεινε τις τράπεζες. Μάλιστα όπως σημείωσε η πρότασή του δεν πέρασε και πρόσθεσε ότι είχε Plan B που αφορούσε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017