Σάλος από το σχέδιο Βαρουφάκη για τις υποκλοπές ΑΦΜ – Στη δημοσιότητα το ηχητικό – Με εντολή Τσίπρα το Plan B

Σάλος από το σχέδιο Βαρουφάκη για τις υποκλοπές ΑΦΜ – Στη δημοσιότητα το ηχητικό – Με εντολή Τσίπρα το Plan B

27/07/2015 – 14:20

  • Σάλος από το σχέδιο Βαρουφάκη για τις υποκλοπές ΑΦΜ - Στη δημοσιότητα το ηχητικό - Με εντολή Τσίπρα το Plan B
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η τρόικα ελέγχει τα συστήματα πληροφορικής της Εφορίας
(upd)Στη δημοσιότητα δόθηκε από το φόρουμ OMFIF, με την άδεια του Γιάνη Βαρουφάκη, το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη στην οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στο Plan Β για την Ελλάδα.

Ο Γ. Βαρουφάκης ακούγεται να δηλώνει ότι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση.
Ωστόσο, η προετοιμασία μιας δημόσιας συζήτησης για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, είναι δύσκολο να προετοιμαστεί εντός της νομισματικής ένωσης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή για ένα Plan B, πριν τις εκλογές. O Γιάνης Βαρουφάκης ακούγεται να λέει ότιτο μυστικό σχέδιο επεξεργαζόταν μια ομάδα πέντε ατόμων από τον Δεκέμβριο του 2014.
Στη συνέχεια αναλύει το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των capital controls.

Το κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους λογαριασμούς, προκειμένου να πληρώνει τις υποχρεώσεις του με τη χρήση ενός παράλληλου ψηφιακού νομίσματος, όπως εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, για όσο διάστημα θα ήταν κλειστές οι τράπεζες.

Βαρουφάκης στην El Diario: «Αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα θέλουν να με καταδικάσουν για προδοσία»

Σε διάψευση των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία τον φέρουν ότι σχεδίαζε το χακάρισμα του λογισμικού του υπουργείου, προχωρά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα «El Diario», στην οποία τονίζει ότι η τρόικα είναι εκείνη που θέλει να τον καταδικάσει σε προδοσία, επειδή την εκδίωξε από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, «την τελευταία ημέρα ως επικεφαλής του υπουργείου, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά μου εξήγησα δημοσίως ότι εργαζόμασταν για την μετατροπή του διαδικτυακού τόπου της Εφορίας σε κάτι περισσότερο από ένα απλό interface προκειμένου να γίνονται φορολογικές εργασίες:
ένα εξελιγμένο σύστημα πληρωμών που θα επέτρεπε την αποτελεσματική διευθέτηση των οφειλών του κράτους προς τον φορολογούμενο και το αντίστροφο».

varoufakis_eldiario.jpg

Αυτό το σύστημα πληρωμών, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, που είναι «νόμιμο» και ανακοινώθηκε με τρόπο επίσημο, «τώρα παρουσιάζεται ως μια ιδανική συνωμοσία για να βγει η χώρα από τη ζώνη του ευρώ».
Έτσι, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, εδώ και καιρό γίνεται μια προσπάθεια αποδόμησης της κυβερνητικής του δράσης και της εργασίας του στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να κατασκευάσουν μια ιστορία με την οποία φαίνεται ότι στην πραγματικότητα εκείνος ενεργούσε από την αρχή υπέρ του Grexit.
Όπως σημειώνει, όλα αυτά είναι ενάντια σε αυτό που αποτελούσε τον πρωταρχικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από το να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας μέσα στο ευρώ και να εξαλείψει τις πολιτικές που θεωρεί επιζήμιες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της νομισματικής ένωσης.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων της χώρας λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών.
Αν και ο υπουργός είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για τις ενέργειες της εν λόγω γραμματείας, δεν έχει τον έλεγχό της.
Έτσι, ενώ οι υπολογιστές του φορολογικού συστήματος (το hardware) είναι υπό την επίβλεψη άλλης γραμματείας, που ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών, το software το διαχειρίζεται αποκλειστικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ένας οργανισμός που όπως σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, «είναι πολύ κοντά, να το πω έτσι, στην τρόικα».
Ερωτηθείς αν υπάρχει παρόμοια «εισβολή» στους εθνικούς θεσμούς και άλλων χωρών που έχουν διασωθεί, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή Ισπανία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι «δεν θα μπορούσαν να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό».
Για τον Γ. Βαρουφάκη, το προφανές συμφέρον συγκεκριμένων ελληνικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, να στρεβλώνουν τις πληροφορίες και να επιμένουν να παρουσιάζουν την παρουσία του στην κυβέρνηση ως μια προσπάθεια να βγει η Ελλάδα από το σύστημα του ευρώ είναι σαφές, θέλουν να τον πλήξουν με κάθε κόστος: «το υπέρ της τρόικας κατεστημένο δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να με τιμωρήσει διότι την εκδίωξα από το υπουργείο».
Ερωτηθείς αν αποτελεί μέρος της φατρίας του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αν συνωμοτεί, σύμφωνα με ελληνικά μέσα, για να το επιτύχει, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει «το ακριβώς αντίθετο».
«Εδώ και χρόνια έχω κάνει εκστρατεία προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, με τη ζώνη του ευρώ, τη στιγμή που σχεδίαζα μια στρατηγική για να διαπραγματευτούμε μια βιώσιμη συμφωνία μέσα σε αυτήν», τονίζει.
Όπως σημειώνει, η φατρία αυτή υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, «ονομάζεται Αριστερή Πλατφόρμα, όμως ούτε συνωμοτούν ούτε κάνουν το οτιδήποτε κάτω από το τραπέζι.
Η θέση της είναι σαφής και διαφανής: πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ανακτήσει το εθνικό της νόμισμα και εκεί είναι που δεν είμαστε σύμφωνοι», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι διαστρεβλωμένες διαρροές και η μεταχείριση που απολαμβάνει από μέρος των μέσων ενημέρωσης είναι διότι υπήρξε «ο υπουργός Οικονομικών που δυσαρέστησε τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem» και διότι αντιτέθηκε σθεναρά «να υποκύψει στις αποτυχημένες συνταγές της τρόικας», που προέρχεται από «ένα καρτέλ τραπεζιτών, μέσων ενημέρωσης και ολιγαρχών, τα συμφέροντα των οποίων ευνοούνται από τις διασώσεις και οι ιδιοτροπίες των οποίων εξυπηρετούνται από τα κόμματα που είναι υπέρ της τρόικας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι)».

Πολλοί δικηγόροι είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον μου για προδοσία

Ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα κινηθούν εναντίον του και ότι θα το κάνουν παράδειγμα.
«Πολλοί δικηγόροι είναι έτοιμοι να προσφύγουν εναντίον μου ζητώντας τη δίωξή μου για προδοσία στο Ανώτερο Δικαστήριο», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τονίζει ότι ιδέα αυτή προωθείται με προθυμία από σειρά δημοσιογράφων.
Σκοπός τους, σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης αναφερόμενος σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, «είναι να προσβάλλουν το 61,5% των Ελλήνων που ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» και κατά την άποψή του «η συστημική περιφρόνηση εκ μέρους αυτών των μέσων προς το “όχι” έχει μετατραπεί σε περιφρόνηση προς το άτομό μου.
Το μίσος τους είναι κατανοητό και καλοδεχούμενο, μου δίνει κουράγιο για να συνεχίσω», σημειώνει.
Ερωτηθείς αν οι επιθέσεις που δέχεται, θα μπορούσαν να είναι «φίλια πυρά», ο Γ. Βαρουφάκης είναι κατηγορηματικός, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πυρπά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «φίλια» αν στρέφονται ουσιαστικά ενάντια στην αντίσταση σε μια μη βιώσιμη διάσωση και δρουν ενάντια στον λαό.
Ερωτηθείς τι θα κάνει έναντι των επιθέσεων που δέχεται και των συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν, ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η αλήθεια είναι το μόνο αντίδοτο ενάντια στην προπαγάνδα. Θα συνεχίσω να τη λέω.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε

Επιβεβαιώνει τα περί Plan B o Βαρουφάκης – Υπήρχε σχέδιο για υποκλοπές ΑΦΜ αλλά τα… ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις μου!

“Υπήρχε σχέδιο για υποκλοπές ΑΦΜ αλλά τα… ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις μου!”, παραδέχεται ανοιχτά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί το τελευταίο 24ωρο αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των σχεδίων για επιστροφή στη νέα δραχμή με παράλληλο τραπεζικό σύστημα και υποκλοπές ΑΦΜ.
Μιλώντας στην Telegraph, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τα εξής:
“Αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου.
Με το πάτημα ενός κουμπιού θα επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο.
Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς λίγο χρόνο στην κυβέρνηση και λόγο αέρα να αναπνεύσει, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές.
Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε – μέσω εφαρμογών σε smartphones – και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά μέσα σε μια νύχτα θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή”.
Ωστόσο, ο Γ. Βαρουφάκης σπεύδει να επισημάνει πως κάποια ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του.
“Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με παρουσιάσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών για να μου απαγγείλλουν κατηγορίες για προδοσία.
Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης”, δήλωσε στην Telegraph.

Τι δήλωνε νωρίτερα ο Βαρουφάκης – Εντυπωσιάζομαι από τη φαντασία των δυσφημιστών μου

Φαντασία… στους δυσφημιστές του καταλογίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας στα σχέδια περί Plan B και μετάβασης της χώρας στη νέα δραχμή, με παράλληλο τραπεζικό σύστημα και υποκλοπές ΑΦΜ.
«Ώστε, σκόπευα να χακάρω τα φορολογικά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών;
Εντυπωσιάζομαι από τη φαντασία των δυσφημιστών μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, σε μήνυμά του, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Όλο το Plan B του Βαρουφάκη

Tο Plan B Βαρουφάκη – Παράλληλο τραπεζικό σύστημα και υποκλοπές ΑΦΜ! – Φαντασία στους δυσφημιστές του καταλογίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου που ετοίμαζε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης, κατ΄εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ετοίμαζε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, καταρχήν μέσα στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την δυνατότητα «εν μία νυκτί να μετατραπεί σε μία νέα δραχμή», όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.
Τις λεπτομέρειες του σχεδίου, αποκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης σε στελέχη ξένων hedge funds, στα πλαίσια διεθνούς forum που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου.
Ο βασικός κορμός του περίφημου plan B, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του κυρίου Βαρουφάκη, όπως ο ίδιος είπε, τον οποίο είχε διορίσει στο υπουργείο οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την “ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες” Κατερίνα Σαββαϊδου. Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με… χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναλυτικά, ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξήγησε ο πρώην υπουργός οικονομικών.
Ο κύριος Βαρουφάκης υποσημείωσε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα από τον ελληνικό λαό δεν ήταν εντολή εξόδου από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος την ερμήνευε… διασταλτικά ώστε να αφήνει το περιθώριο «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή η σύναψη βιώσιμης συμφωνίας.
Εντύπωση προκαλεί, τέλος, η ετοιμότητα του κυρίου Βαρουφάκη να προβεί (σε μία ακόμη) διάψευση σε περίπτωση που διέρρεαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου του, που ωστόσο δεν δίστασε να αποκαλύψει λέξη-λέξη στους συνέδρους του: «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω», ήταν η απάντηση του στις σχετικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

(Πρώτη ενημέρωση: Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, ώρα 18:35)
www.bankingnews.gr