ΣΥΡΙΖΑ: Νέα δομή για την Πολιτική Γραμματεία | Mikrometoxos.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα δομή για την Πολιτική Γραμματεία

23.10.2016 19:41

Νέα δομή αποκτά η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΕ. Πλέον, η ΠΓ θα χωρίζεται σε δύο υπο-όργανα, που θα λειτουργούν ξεχωριστά, με μοναδικά κοινά μέλη τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα. Τα δύο όργανα μαζί θα αποτελούν την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα είναι 29μελής και θα συνεδριάζει σε τακτική βάση μία φορά τον μήνα.

Τα δύο νέα όργανα θα είναι τα εξής:

1) Το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με όλα τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής και αναμένεται να αποτελείται από 11 μέλη, κυρίως από υπουργούς ή άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό το όργανο αναμένεται να αντικαταστήσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που, μέχρι τώρα, συσκέπτεται κάθε Δευτέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβάθμιση αυτής της σύσκεψης καθώς θα είναι πλέον θεσμοθετημένος συλλογικός τρόπος λήψης αποφάσεων. Θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και σε καθημερινή όποτε κρίνεται αναγκαίο.

2) Το Εκτελεστικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με οργανωτικά αλλά και πολιτικά θέματα που αφορούν κυρίως την Κουμουνδούρου (πχ. η προετοιμασία και η δράση των τμημάτων του κόμματος). Σύμφωνα με την πρόταση θα αποτελείται απο 16 μέλη, κυρίως κομματικά στελέχη.

Τα μέλη του ενός οργάνου δεν θα μπορούν να είναι μέλη και του άλλου, πλην του Αλεξη Τσίπρα και του Πάνου Ρήγα.

Η νέα δομή έχει διπλή στόχευση. Αφενός να φτιάχνει ένα ενιαίο πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο για κυβέρνηση και κόμμα και αφετέρου να εισάγει ένα θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο για την κυβέρνηση, μικρότερο του υπουργικού συμβουλίου (που περιλαμβάνει εξάλλου και τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή τη στιγμή έχουν στηθεί τρεις κάλπες στην Κ.Ε. Η μια ψηφίζεται ο νέος Γραμματέας του κόμματος (επανεκλέγεται ο Πάνος Ρήγας) και οι άλλες δύο για τα δύο όργανα.

Να σημειωθεί ότι τα δύο όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο – Εκτελεστικό Συμβούλιο ) θα ισχύει η ποσόστωση φύλου, που είχε σαν αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να υπάρξουν ανακατατάξεις στις προτάσεις για τη στελέχωση των οργάνων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017