ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Τα σενάρια, το mail Βαρουφάκη, οι διαψεύσεις Στρατούλη, οι αλλαγές στο εφάπαξ, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η… εσκεμμένη ασάφεια.

Ποιες πρόωρες συντάξεις κόβονται και πώς: Τα σενάρια

H «καυτή πατάτα» του συνταξιοδοτικού, φαίνεται ότι δεν καίει άμεσα μόνο τους 150.000 ασφαλισμένους που φθάνουν στην… πηγή, αλλά και το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, διαψεύδει με δηλώσεις του τα σενάρια για επικείμενες αλλαγές (παρά μόνο για ευνοϊκές προς τους ασφαλισμένους), παίρνοντας αποστάσεις και από το πνεύμα του e-mail Βαρουφάκη, για την εξάλειψη των «παραθύρων» και των κινήτρων τα οποία αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Κατηγορηματικά, πάντως, δηλώνεται από όλες τις πλευρές ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπως είναι γυναίκες με ανήλικο παιδί, εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα σενάρια, το mail Βαρουφάκη και οι διαψεύσεις Στρατούλη 

Οι γραμμές του email Βαρουφάκη, δίνουν το στίγμα μιας σειράς μέτρων που έχουν ως στόχο τη συρρίκνωση του κύματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τα σενάρια:

  • Μελετάται η αύξηση των πέναλτι

Δηλαδή, η αύξηση των αντικινήτρων για πρόωρη σύνταξη. Το ψαλίδι από 4,5% έως 30% στη σύνταξη όσων ασφαλισμένων αποχωρούν από ένα ως πέντε χρόνια από την αγορά εργασίας, που ίσχυε έως τώρα.

  • Στο τραπέζι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με τα σενάρια μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι ως το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περίμεναν να φτάσουν στην ηλικία, ώστε να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 έτη. Το κείμενο «φωτογραφίζει» ειδικά τους ασφαλισμένους στο δημόσιο και στα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ) οι οποίοι συνταξιοδοτούνται έως και 12 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Οι αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των «παραθύρων» και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το mail Βαρουφάκη.

Από την πλευρά του, ωστόσο ο Δημήτρης Στρατούλης δηλώνει ότι δεν έχει δώσει, ούτε πρόκειται να δώσει εντολή, είτε για αύξηση των ποινών σε όσους αποχωρούν πρόωρα από την αγορά εργασίας, είτε για αλλαγή των ορίων ηλικίας. «Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν «ψαλίδια» στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές, ούτε στις πρόωρες και δε θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας. Αυτά τελείωσαν με την ψήφο του λαού στις 25 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ.Γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ότι το mail Βαρουφάκη είναι «εσκεμμένα ασαφές ώστε να εξειδικευθεί με συγκεκριμένα μέτρα, μετά τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους δανειστές».

  • Φρένο στην εθελούσια έξοδο

Στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία και κυρίως στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, μπορεί να εξεταστεί η διακοπή των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, μέσω της οποίας περίπου 10.000 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει.

Αλλάζει ο συντελεστής του εφάπαξ

Ο Γ.Γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς ανακοίνωσε, ότι θα αλλάξει ο μαθηματικός τύπος για την καταβολή του εφάπαξ, απόφαση που ελήφθη μετά από σύσκεψη κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ο μαθηματικός τύπος για όσους βγήκαν σε σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 είναι ανεφάρμοστος. Πρόκειται, όπως δήλωσε, να αφαιρεθεί ο «δείκτης βιωσιμότητας» και να επανακαθοριστεί «με στόχο το νέο εφάπαξ να προσεγγίσει ή να είναι ίσο με αυτό που ίσχυε τον Αύγουστο του 2013».
Για τα σενάρια περί αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, διευκρίνισε ότι:

  • Δεν απειλούνται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα
  • Δεν θα αυξηθούν τα πέναλτι. «Αυτά συζητιούνταν στην προηγούμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά
  • Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο κατώτερο όριο συνταξιοδότησης των 4.000 ενσήμων
  • Δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να θεσπιστούν κίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας με έμφαση στα άτομα 50 έως 65 ετών που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Εξετάζεται η οικονομική βοήθεια μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οσοι επανενταχθούν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ασφάλιση και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

http://www.thetoc.gr/koinwnia