ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Αγκυρα στην Ιεράπετρα για 585 πρόσφυγες | Mikrometoxos.gr

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Αγκυρα στην Ιεράπετρα για 585 πρόσφυγες

28.11.2014 12:57

Το… χαμένο όνειρο 585 Σύρων στην πλειονότητά τους μεταναστών για την Ιταλία… αγκυροβόλησε στην Ιεράπετρα, όπου ρυμουλκήθηκε από το πολεμικό πλοίο «Υδρα» το δουλεμπορικό σκάφος «Baris», που είχε μείνει ακυβέρνητο στο ταραγμένο Λυβικό Πέλαγος.

Εξαντλημένοι από την ταλαιπωρία Σύροι μετανάστες αποβιβάζονται στο λιμάνι της Ιεράπετρας

«Φύγαμε για την Ιταλία να γλιτώσουμε, μήπως ζήσουμε μια καλύτερη ζωή εμείς και τα παιδιά μας» είπαν οι εξαντλημένοι από την ταλαιπωρία Σύροι πρόσφυγες. Βρήκαν προσωρινό καταφύγιο με ανθρώπινη κρητική φιλοξενία στο κλειστό γυμναστήριο Ιεράπετρας, ενώ μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η μεταφορά τους ύστερα από τους ιατρικούς ελέγχους.

Κομάντος του Λιμενικού και ιατρικές υπηρεσίες βρέθηκαν πρώτοι πάνω στο δουλεμπορικό πλοίο αμέσως μετά τη ρυμούλκησή του έξω από την Ιεράπετρα.

Οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν απελπιστικές καθώς οι μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου ήταν 100 παιδιά κάτω των 14 ετών και 150 γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει 19 συλλήψεις ατόμων, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού που φέρονται να είναι ιρακινής καταγωγής.

Το αμπάρι στο οποίο ταξίδευαν στοιβαγμένοι οι 585 μετανάστες

Το αμπάρι στο οποίο ταξίδευαν στοιβαγμένοι οι 585 μετανάστες

Μάλιστα εντοπίστηκαν και δυο άτομα που έφεραν επιφανειακά τραύματα από μαχαίρι και εκτιμάται ότι πιθανόν να ήρθαν σε προστριβή με τους δουλεμπόρους. Κατά τη μεταφορά των μεταναστών μικρή ομάδα που βρισκόταν στο πλοίο αρνήθηκε αρχικά να επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού, ζητώντας να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία! Επικράτησε προς στιγμή ένταση που εκτονώθηκε με τη μεσολάβηση της ομάδας «Σαμαρειτών», των διερμηνέων και την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» ο καθένας από τους ενήλικους μετανάστες κατέβαλε στους διακινητές 6.000 δολάρια, ενώ για τα ανήλικα η «ταρίφα» των δουλεμπόρων ήταν 2.500 δολάρια. Το πλοίο απέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ οι περισσότεροι εκ των μεταναστών ήθελαν να καταλήξουν στη Γερμανία.

Μεγάλη ομάδα γιατρών, όπως και αραβόφωνοι συνάδελφοί τους, συμμετείχαν με ειδικές στολές στην ιατρική εξέταση των καταμετρημένων χθες το βράδυ 585 μεταναστών. Από το σύνολο των ατόμων που εξετάστηκαν δεν βρέθηκε κανένας εμπύρετος, ενώ μόνον ένα μωράκι εντοπίστηκε με πυρετό 38,5 που αποδίδεται μάλλον σε κρυολόγημα.

Για την πρώτη νύκτα διαμονής των μεταναστών αλλά και για όσο διάστημα απαιτηθεί οι τοπικές υπηρεσίες αλλά και εθελοντικές ομάδες παροχής βοήθειας φροντίζουν για την εξασφάλιση λινοσκεπασμάτων, τροφής αλλά και ειδών ρουχισμού και υπόδησης.

Παράλληλα από τον δήμο Ιεράπετρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, στο Κλειστό Γυμναστήριο υπάρχει χώρος όπου συγκεντρώνονται το τρέχον διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017