ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ - 'Σόι' πάει το βασίλειο... και στις κάλπες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ – ‘Σόι’ πάει το βασίλειο… και στις κάλπες

12.04.2015 01:07

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ

‘Σόι’ πάει το βασίλειο… και στις κάλπες

 

Στη «νέα Τουρκία» του Ερντογάν δεν υπάρχει πια χώρος για προσχήματα δημοκρατικότητας. Οι μάσκες έχουν πέσει και πίσω τους ξεπροβάλλει… το τουρμπάνι ενός «σουλτάνου» που δεν νιώθει πια καν την ανάγκη να δικαιολογείται όταν υπερβαίνει τις εξουσίες του, πράγμα που κάνει πλέον ολοένα συχνότερα.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα εν έτει 2015 στην Τουρκία. Επειτα από 12 χρόνια de facto διακυβέρνησης Ερντογάν, το έλλειμμα δημοκρατίας είναι πια δεδομένο, και οι προθέσεις του «σουλτάνου» σαφώς προσανατολισμένες προς αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις. Αν και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι υπερκομματικός ως πρόεδρος της χώρας (αξίωμα στο οποίο εξελέγη τον περασμένο Αύγουστο), ο Ερντογάν αντιθέτως συνεχίζει να λειτουργεί απολύτως κομματικά.

Θέλει η παράταξη από την οποία προέρχεται (και της οποίας συνεχίζει, κατά παράβαση του Συντάγματος, να είναι ο de-facto ηγέτης), εν προκειμένω το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να εξασφαλίσει τα 2/3 των εδρών του Κοινοβουλίου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρικό, προς όφελος φυσικά του ίδιου του προέδρου Ερντογάν που θα δει ξαφνικά τις εξουσίες του να πολλαπλασιάζονται.

Εξασφαλίζοντας τα 2/3 των εδρών του κοινοβουλίου, οι βουλευτές του AKP θα αποκτήσουν τη δύναμη να αλλάξουν το Σύνταγμα της χώρας επί το προεδρικότερο. Στην περίπτωση μάλιστα που αυτοί οι βουλευτές «τυχαίνει» να είναι και φίλοι-κολλητοί-εκλεκτοί του «σουλτάνου», τότε οι διαθέσεις τους θα είναι ασφαλώς πιο θετικές απέναντι στην προοπτική… σουλτανοποίησης της χώρας.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακοίνωσε τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές του για τις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου, και οι επιλογές των προσώπων μοιάζει να έχουν βγει… μέσα από το προσωπικό καρνέ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκει κανείς τουλάχιστον 16 πρόσωπα προερχόμενα από το στενό περιβάλλον του προέδρου, ενώ πολλαπλάσιος είναι φυσικά ο αριθμός των «συμπαθούντων», «φιλικά προσκείμενων» και λοιπών «ημετέρων». Η εφημερίδα «Hurriyet» υπολογίζει χαρακτηριστικά ότι συνολικά 137 υποψήφιοι (σε σύνολο 550) πήραν το χρίσμα… χάρη στην πίεση που άσκησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα κατέβει στις εκλογές με το AKP, εκπροσωπώντας την «οικογένεια». Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Αλί Ουζκάγια, είναι κι αυτός υποψήφιος, όπως άλλωστε και ο πρώην δικηγόρος του, Φαΐκ Ισίκ, καθώς και ο πρώην λογογράφος του, Αϊντίν Ιουνάλ. Στη λίστα με τα ονόματα ξεχωρίζει κανείς και πολλούς πρώην συμβούλους του νυν προέδρου, αλλά και συγγενικά πρόσωπα πρώην και νυν συμβούλων του, καθώς και ορισμένους δημοσιογράφους που τον έχουν στηρίξει ανοιχτά μέσα από τα μίντια (με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση εκείνη του Αρμένιου αρθρογράφου Μαρκάρ Εσαγιάν, την υποψηφιότητα του οποίου κάποιοι ερμηνεύουν και ως διακριτικό άνοιγμα προς την κοινότητα των Αρμενίων).

Ο Μουσταφά Σεντόπ, αντιπρόεδρος του AKP, παραδέχτηκε με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος έπαιξε «σε γενικές γραμμές» ρόλο στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών, πράγμα που θα γινόταν ούτως ή άλλως σε έναν βαθμό, καθώς η παράταξη «κάνει πολιτική μέσα στο πλαίσιο των αρχών που έχει θέσει ο Ερντογάν».

Ακόμη πιο απροκάλυπτος στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του AKP, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Απριλίου ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επέλεξε τους υποψήφιους βουλευτές με το σκεπτικό αυτοί να είναι πρόσωπα που θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή, ο Αταλάι ουσιαστικά δήλωσε ότι η παράταξη επέλεξε τους βουλευτές της με κριτήριο την «ικανότητά» τους να προχωρήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση που επιθυμεί διακαώς ο Ερντογάν.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και ένα άλλο στοιχείο, το γεγονός ότι το AKP αποφάσισε, για «λόγους αρχής» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Μουσταφά Σεντόπ, να μη συμπεριλάβει στις εκλογικές του λίστες στενούς συγγενείς μελών του κόμματος.

Ξεχωρίζει ο γαμπρός
Οσα ισχύουν ωστόσο για τους άλλους (εν προκειμένω, ο αποκλεισμός των στενών συγγενών τους από τις εκλογικές λίστες), προφανώς δεν ισχύουν για τον ίδιο τον Ερντογάν και το περιβάλλον του. Διότι, εάν ίσχυαν, μάλλον δεν θα βλέπαμε υποψήφια στην Κωνσταντινούπολη τη Φατμά Βαράνκ (εξαδέλφη του συμβούλου του Ερντογάν, Μουσταφά Βαράνκ), ούτε τον Χασίμ Χασίμι (πατέρα του κορυφαίου συμβούλου Τζεμαλετίν Χασίμι) υποψήφιο στο Ντιγιάρμπακιρ, αλλά ούτε και τη Λουτφίγιε Σελβά Τσαμ να κατεβαίνει στην Αγκυρα (σύζυγος του πρώην επιτελάρχη του Ερντογάν, Σερντάρ Τσαμ).

Η υποψηφιότητα ωστόσο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν φυσικά αυτή του… γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ τυγχάνει παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, Εσρά, και ως τον Νοέμβριο του 2013 ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών «Calik Holding» του επιχειρηματία Αχμέτ Τσαλίκ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς. Η ανέλιξή του στην κορυφή της επιχειρηματικής ιεραρχίας φέρεται να ήρθε μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλμπαϊράκ «χρίστηκε» διευθύνων σύμβουλος σε ηλικία… μόλις 26 ετών. Από τη συγκεκριμένη θέση, πρωταγωνίστησε σε αμφιλεγόμενη συμφωνία που συνήψε η τουρκική κυβέρνηση με το Ιρακινό Κουρδιστάν (για τη μεταφορά κουρδικού πετρελαίου μέσω τουρκικού εδάφους) το καλοκαίρι του 2011, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Βαγδάτης.

Ο Αλμπαϊράκ φέρεται να βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας «Powertrans», που εξασφάλισε (μέσα από αμφιλεγόμενες διαδικασίες) τη διανομή του κουρδικού πετρελαίου αποκομίζοντας έσοδα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, ως διευθύνων σύμβουλος της «Calik», αυτός διοικούσε και τη «θυγατρική» της «Calik», «Turkuvaz Media» στην οποία ανήκουν η εφημερίδα «Sabah» και ο τηλεοπτικός σταθμός «ATV», κατευθύνοντας έτσι την κυβερνητική προπαγάνδα στα τουρκικά μίντια.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ πρωταγωνιστεί ωστόσο και στις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες (με ημερομηνία Δεκεμβρίου του 2013) που ήρθαν πέρυσι στο φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν τον Ερντογάν να συμβουλεύει τον υιό του, Μπιλάλ, να εξαφανίσει μετρητά αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα σπίτια της οικογένειας.

Ο Αλμπαϊράκ αναφέρεται στις συνδιαλέξεις ως ένα από τα πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν τον Μπιλάλ να «εκμηδενίσει» τα χρήματα, προτού προλάβουν να τα βρουν οι Αρχές, που πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές έρευνες σε σπίτια στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς.

Οι εκλογικές λίστες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φέρνουν ωστόσο στην επιφάνεια και ένα άλλο αγκάθι: συγκεκριμένα το μπρα ντε φερ για την εξουσία που λαμβάνει χώρα εντός της κυβερνώσας παράταξης μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επικείμενη αλλαγή φρουράς στα έδρανα της Βουλής είναι δεδομένη.

Νέοι συσχετισμοί
Αυτό για το οποίο δίνουν επί του παρόντος μάχη τα «στρατόπεδα» είναι για τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων εντός του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 312 νυν βουλευτές του AKP, οι 185 δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου, όπερ σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις. Πολλοί νυν βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιοι καθώς μετρούν ήδη τρεις θητείες στο ενεργητικό τους και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τέταρτη (βάσει εσωτερικού κανονισμού του κόμματος).

Ακόμη περισσότεροι (πάνω από 100) είναι ωστόσο εκείνοι που μένουν έξω προκειμένου να δώσουν τη θέση τους σε νέα πρόσωπα, με τα υπό διαμόρφωση «στρατόπεδα» να περιστρέφονται γύρω από δύο βασικά κέντρα εξουσίας, τον πρόεδρο Ερντογάν από τη μία, και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου από την άλλη (με τον οποίο συντάσσονται και προσωπικότητες όπως ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς).

Πέρα από τον Ερντογάν, και ο Νταβούτογλου φέρεται να έχει συμπεριλάβει πολλούς «δικούς του» στις εκλογικές λίστες από τις οποίες ωστόσο απουσιάζουν μεγάλα ονόματα όπως για παράδειγμα αυτά των Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπατζάν.

ΤΣΑΓΑΤΑΪ ΚΙΛΙΤΣ: Πρώην επιτελάρχης του Ερντογάν
Εχει περάσει από τα πόστα του υπουργού Αθλητισμού αλλά και του επιτελάρχη στο πλευρό του Ερντογάν. Κατεβαίνει υποψήφιος στην επαρχία της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα.

ΝΑΜΠΙ ΑΒΤΣΙ: Επί δεκαετίες σύμβουλός του
Επί του παρόντος βρίσκεται στη θέση του υπουργού Παιδείας. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ωστόσο, είχε διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν. Κατεβαίνει υποψήφιος στο Εσκισεχίρ.

ΕΜΡΟΥΛΑ ΙΣΛΕΡ: Πρώην διερμηνέας και σύμβουλός του
Αλλοτε σύμβουλος του Ερντογάν αλλά και διερμηνέας του, ο Ισλέρ κατεβαίνει υποψήφιος στην Αγκυρα, ενώ λέγεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Νταβούτογλου.

ΕΦΚΑΝ ΑΛΑ: «Δεξί του χέρι» όταν ήταν πρωθυπουργός
Νυν υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και πάλαι ποτέ «δεξί χέρι» του Ερντογάν στην πρωθυπουργία, ο Εφκάν Αλά ηγείται του ψηφοδελτίου στην ανατολική επαρχία του Ερζερούμ.

ΝΑΤΖΙ ΑΓΜΠΑΛ: Κορυφαίος επί των οικονομικών
Ανωστός και ως ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ερντογάν επί των οικονομικών, ο Αγμπάλ άφησε τη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών για να κατέβει υποψήφιος στην επαρχία Μπαϊμπούρτ της Μαύρης Θάλασσας.

ΜΠΕΡΑΤ ΑΛΜΠΑΪΡΑΚ: Γαμπρός του Ερντογάν, παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του, Εσρά
Εως τον Νοέμβριο του 2013 ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών «Calik Holding». Επί σειρά ετών καθοδηγούσε την κυβερνητική προπαγάνδα στα τουρκικά μίντια, ενώ σχετικά πρόσφατα άρχισε να αρθρογραφεί στη «Sabah», τροφοδοτώντας φήμες για επικείμενη είσοδό τους στην πολιτική και πιθανή… υπουργοποίηση. Ο Αλμπαϊράκ πρωταγωνιστεί και στις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν ως ένα από τα πρόσωπα που βοήθησαν το 2013 τον υιό του προέδρου, Μπιλάλ, να εξαφανίσει μετρητά πολλών εκατ. ευρώ από τα σπίτια της οικογένειας.

ΑΛΙ ΟΥΖΚΑΓΙΑ: Δικηγόρος του σε πολύκροτες υποθέσεις
Εχει υπερασπιστεί τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας σε πολύκροτες υποθέσεις και κατεβαίνει υποψήφιος στην επαρχία Αφιόν Καραχισάρ. Ο αδελφός του πρόσφατα προήχθη σε μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας (HSYK).

ΧΑΣΙΜ ΧΑΣΙΜΙ: Πατέρας πρώην συνεργάτη του
Τυγχάνει πατέρας του Τζεμαλετίν Χασίμι, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν συμβούλου του Νταβούτογλου. Κατεβαίνει υποψήφιος στο Ντιγιαρμπακίρ και ως Κούρδος ενσαρκώνει το άνοιγμα προς τους Κούρδους ψηφοφόρους.

ΟΥΓΟΥΡ ΙΣΙΛΑΚ: Τραγουδιστής των ύμνων του ΑΚP
Γνωστός τραγουδιστής της Τουρκίας, με ενίοτε… πολιτικοκομματικό ρεπερτόριο, ο Ισιλάκ κατεβαίνει υποψήφιος στην τρίτη περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης. Εχει χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «φως ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους».

ΦΑΤΜΑ ΒΑΡΑΝΚ: Εξαδέλφη συμβούλου του
Ηταν μέλος του συμβουλίου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Αγκυρα και είχε με τη συγκεκριμένη ιδιότητα εγκρίνει τα σχέδια για την αμφιλεγόμενη οικοδόμηση του φαραωνικού προεδρικού μεγάρου του Ερντογάν. Υποψήφια στην Κων/πολη.

ΓΙΑΛΤΣΙΝ ΑΚΝΤΟΓΑΝ: Ο πολύπειρος αντιπρόεδρος
Ηγείται του ψηφοδελτίου στην Αγκυρα. Πολύπειρος πολιτικός, έχει διατελέσει επί σειρά ετών σύμβουλος του Ερντογάν και πλέον εκτελεί χρέη αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης.

ΑΪΝΤΙΝ ΙΟΥΝΑΛ: Ο πρώην λογογράφος
Πάλαι ποτέ λογογράφος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αϊντίν Ιουνάλ κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα.

ΜΙΟΥΤΖΑΧΙΤ ΑΡΣΛΑΝ: Ο πιο στενός μυστι­κοσύμβουλoς
Βρίσκεται στο πλευρό του Ερντογάν εδώ και δεκαετίες και ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο στενούς «μυστικούς συμβούλους» του. Ηταν στο πλευρό του ακόμη κι όταν αυτός είχε φυλακιστεί το 1999. Κατεβαίνει υποψήφιος στην Αγκυρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017